Bryter ensamhet med promenader

Ett sätt att komma ut och träffa nya människor. Under sommaren arrangeras pensionärspromenader i Gränby.

17 juli 2019 18:30

På vägen genom Gränbyparken vandrar ett gäng pensionärer. Några av dem känner varandra sedan tidigare, andra träffas för första gången. På promenaden samtalar de om allt mellan himmel och jord.

– När man går i pension förlorar man ju det sociala sammanhanget på arbetet. Det blir mest att man umgås med familj och sina gamla vänner. Då är det kul att ta chansen och träffa lite nya människor, säger Eva Nichols, en av promenerarna.

Pensionärspromenaden i Gränby ordnas av företaget Actic. Varje onsdag går en ledare en sträcka tillsammans med pensionärerna och sedan utförs en aktivitet tillsammans. Just i dag står rörlighetsträning på schemat.

– Under sommaren har vi inte så mycket seniorpass på gymmet. Vi ville därför ordna någon form av aktivitet som riktar sig till äldre, säger Jesper Nuñez, personlig tränare på Actic.

Kristina Håkansson har varit med på ett gäng pensionärspromenader. Hon berättar att hon brukar promenera ensam också, men motivationen att ge sig ut växer när det finns andra människor att samtala med.

– Sällskapet här är väldigt trevligt. Det är mycket roligare att promenera när man har folk att prata med än att gå ensam, säger Kristina Håkansson.

Hon får medhåll av Eva Sten som för första gången deltar i pensionärspromenaden.

– Det var min sonhustru som skickade ett sms och informerade mig om promenaden. Eftersom jag gillar att gå tänkte jag att det passade mig. Dessutom är det trevligt att ha någon att prata med när man går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Axelsson