Bristande täckning ett minne blott

Valborgsfirandet går hand i hand med frustration över den bristande mobiltäckningen runt om i centrala Uppsala. Telenor satsar i år på att tredubbla sin kapacitet medan Telia räknar med att deras mobilmaster kommer att klara av trycket.

27 april 2019 14:00

Att ringa sina vänner i Ekonomikumparken eller skicka bilder från de olika aktiviteterna i Uppsala är bland det svåraste man kan göra under valborgsfirandet. Genom åren har flera mobiloperatörer vidtagit en rad åtgärder för att stärka täckningen, bland annat med mobila master som strategiskt placerats ut. Men i år räknar både Telia och Telenor med att deras vanliga master kommer att klara av trycket.

– Mobilnätet i Uppsala är uppgraderat till det senaste vi har. Det finns god täckning med bra kapacitet. Det man kan märka av är att datatrafiken går något segare men det ska inte vara några problem att ringa, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Tidigare har Telenor haft flera mobila mastvagnar utställda under valborg. Men i år har man istället tredubblat kapaciteten på fyra master – Luthagen, Ekonomikum, Övre Slottsgatan och Stora torget.

– Just valborg i Uppsala är väldigt speciellt. Hur mycket vi än tar i så brukar kapacitetsbehovet spräckas. Men i år förstärker vi de fyra masterna vilket gör att fler kommer att kunna vara uppkopplade samtidigt, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Förr var det uteslutande 3G- och 4G-nätet som belastades av mobiler men numera är det vanligare att samtal går över datanätet som klarar av en högre belastning. Annars rekommenderar Andres Suazo att man använder sig av appar där man kan ringa och sms:a över datanätet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell