Bolid lyste upp himlen över Uppland

Under natten till onsdagen sken himlen upp över Uppland. Ljuset kom från en glödande rymdsten som färdades 20 kilometer per sekund.

19 september 2018 12:05

Amanda från Tierp var en av dem som fick bevittna ljusfenomenet. Runt 00:30-tiden natten till onsdagen syntes ett starkt ljusstreck över himlen.

– Jag såg det genom mitt sovrumsfönster. Det lyste upp rummet så pass mycket att jag först trodde att någon slagit på en strålkastare utanför, innan jag såg själva meteoren, berättar hon för tidningen.

Under några sekunder hann Amanda se ljusskenet innan det var borta.

– Det var definitivt ett av de häftigaste himlafenomenen jag har sett.

Tidningen har också fått uppgifter om att rymdstenen syntes i Västerås, där den såg ut att färdas över himlen i riktning mot Uppsala.

Eric Stempels är forskare på institutet för rymdfysik vid Uppsala universitet. Han bekräftar att fenomenet var en så kallad bolid, en större meteor.

– Jag är inte helt klar med analysen än, men det verkar ha varit en ganska ljusstark grön bolid som gick från Åland mot Finland. Den syntes österut, lite nordöst om Uppsala. Men även om det kan upplevas som att den var närmare, så gick den alltså över Ålands hav, säger han.

En meteor är en rymdkropp lika stort som ett gruskorn som färdas genom jordens atmosfär. En bolid är större och bildar ett starkt ljussken.

– En bolid kan vara lika stor som en tumme eller större än en fotboll. Just den här skulle jag gissa var ungefär lika stor som en knytnäve och färdades 20 kilometer per sekund. Vid sådana höga hastigheter börjar stenen brinna när den bromsas in i atmosfären, och det uppstår ett glödande ljussken.

Det är relativt vanligt att se både meteorer och bolider.

– Meteorer kan man se varje natt egentligen. Men bolider av den här storleken inträffar ungefär en gång i månaden. Över hela Sverige skulle jag säga att det sker runt 20 gånger per år, men under dagen och sommaren är det svårt att se, förklarar Eric Stempels.

<p>Meteorer</p>

En meteor är det ljusstreck som syns på himlen när en liten rymdkropp faller från rymden med hög hastighet in i jordatmosfären, och då börjar brinna.

Vid enstaka tillfällen kan större rymdkroppar synas, som är speciellt ljusstarka och kallas bolid.

I sällsynta fall kan stoft från en bolid falla till marken. En sådan sten kallas för en meteorit.

Vid stjärnklara nätter kan man se ljusutvecklingen med blotta ögat och även fånga den på bild.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom