Boende för dementa läggs ned

Vård- och omsorgsboendet Tavastehus i stadsdelen Ekeby i Uppsala läggs ned. Chockerande säger en anhörig.

6 december 2018 15:00

Politikerna i äldrenämnden väntas fatta beslutet i dag, torsdag. Enligt förslaget till nedläggning är boendet inte ändamålsenligt för vård av äldre med demenssjukdom. Uppsala kommun har dessutom ett överskott på demensplatser. Boendet storlek spelar också in. Fastigheten är liten med endast 15 vårdplatser för dementa. En stängning av boendet innebär en hyresbesparing på drygt 70 000 kronor per månad.

Lena Karlsson, vars mamma bor på Tavastehus, är chockad över beskedet. Argumentet att boendet inte är ändamålsenligt avfärdar hon.

– De som bor här är mellan 90 och 95 år och i behov av trygghet. Jag har arbetat som sjuksköterska inom kommunen i många år och anser att lokalerna passar alldeles utmärkt. Det är litet och gör att det är lätt att ha uppsikt över alla, säger hon.

Att flytta så gamla människor tror hon kan bli katastrofalt.

– Mycket gamla människor med demens har behov av kontinuitet och att så lite som möjligt förändras. Jag tycker man glömmer bort omhändertagandet i dag, säger Lena Karlsson.

Eva Adler (MP), vice ordförande i äldrenämnden, säger att det inte är bestämt när Tavastehus ska vara tomt.

– Det är ingen brådska. Vi ska inte oroa de boende. Innan vi flyttar så måste en bedömning av vad det innebär för de boende göras.

Enligt Eva Adler är överskottet på demensplatser ett tungt vägande skäl till flytten.

Huset ska tas över av kommunens omsorgsförvaltning.

–Vad de ska ha där vet jag inte. Troligen blir det ett boende av något slag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström