Blöt månad ger höga vattenflöden i Fyrisån

Rikligt med regn och slask har gett höga vattenflöden i Fyrisån. Men det finns ännu ingen risk för översvämning.

En väldigt regnig månad har varit bra för grundvattennivåerna, men lett till höga vattenflöden i Fyrisån.

En väldigt regnig månad har varit bra för grundvattennivåerna, men lett till höga vattenflöden i Fyrisån.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-12-14 07:00

Enligt SMHI har det hittills i december kommit tre gånger mer nederbörd än normalt i stora delar av Uppland. I november var nederbördsmängderna dubbelt så stora som normalt. 

– Det är högt vattenstånd och en hög vattenföring för att vara den här tiden på året, konstaterar Roger Herbert, lektor i hydrologi vid Uppsala universitet.

Det har medfört att vattenflödet i Fyrisån stigit kraftigt. Kommunens vattenmätare visar att nivån gått upp med 0,3 meter den senaste månaden, men är än så länge långt ifrån nivån våren 2013. Då var flödena så höga att ån svämmade över. Kommunen tvingades sätta upp barriärer av sandsäckar för att förhindra översvämning. Bland annat blev en uteservering översvämmad.

– Vi brukar använda oss av 2013 som referensår. Då låg nivån på 1,25 meter och nu ligger den på 0,8 meter, så det krävs att vattennivån stiger med ytterligare 0,3 meter för att det ska finnas risk för översvämning, säger Zahrah Lifvendahl, vattensamordnare på Uppsala kommun och vd för Fyrisåns vattenförbund.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1 varning för höga vattenflöden i bland annat Fyrisån. Men varken myndigheten eller Roger Herbert tror att det finns risk för översvämning i dagsläget.

– Jag tror att det kommer att plana ut, det har regnat så mycket de senaste dagarna, säger han och konstaterar att nederbörden har varit bra för grundvattennivån som länge legat under den normala, säger han.

– När det gäller grundvattenbildning är det här väldigt bra. Det krävs väldigt mycket nederbörd för att fylla på de stora magasinen, men de små magasinen har fyllts på bra.

Skulle vädret trots allt ställa till det är kommunen beredd.

– Vi har en beredskap, vi lägger ut sandsäckar på vissa områden om det skulle behövas. Vi utreder också om man kan bygga om för att få vattnet att rinna snabbare genom stan, bland annat tittar vi på hur det skulle påverka nedströms, säger Zahrah Lifvendahl.

Utredningen av Fyrisåns vattennivå är den tredje i raden och ska bli klar i början av nästa år. Den fokuserar i huvudsak på Kvarnfallet och om det går att släppa igenom mer vatten där, eftersom det finns utrymme för högre vattennivåer mellan Kvarnfallet och Islandsfallet. Att bygga barriärer på särskilt utsatta platser kan också bli aktuellt.

– Förhoppningsvis kan utredningen leda till någon konkret åtgärd som vi sedan kan titta på finansiering för, säger Zahrah Lifvendahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!