Bina trivs i värmen

Det varma vädret har gett en rekordtidig start på honugssäsongen för biodlare. ”Jag har aldrig varit med om en tidigare säsong”, säger Jan Rosenfeld, ordförande i Uppsalas biodlarförening.

10 juni 2018 13:30

Värmen som gjorde maj till en het sommarmånad har gynnat binas honungsproduktion.

– Allting har blommat på en gång, så bina har dragit in mycket honung. Under hela den tid jag har haft bin har jag aldrig varit med om en tidigare säsong.

Det finns dock en baksida – om det fortsätter vara torrt kan säsongen ta slut lika snabbt som den började.

– Men det ser fortfarande bra ut, säger Jan Rosenfeld.

Jan Rosenfeld började med biodling av en slump för 42 år sen.

– Jag fick bin av en vän som skulle flytta. Jag var lite skeptisk först eftersom jag aldrig hade sysslat med bin innan, men efter en tid tyckte jag det var roligt.

Han har varit ordförande i Uppsala biodlarförening sedan han gick i pension, och håller kurser för bland annat nybörjare som vill ha egna bisamhällen.

Själv har Jan Rosenfeld tio bisamhällen hemma på tomten i Marielund utanför Uppsala. Varje samhälle består av cirka 60 000 till 80 000 bin. I dagarna ska han slunga honungen. Om det är en bra dag tillverkar bina 3-4 kilo honung på en dag.

Enligt biodlaren är bilden av ”bidöden” överdriven. Trots att det fortfarande finns en brist på bin har också allt fler börjat intressera sig för biodling.

– Det har varit ett rejält uppsving, våra kurser på biodlarföreningen har varit fullbokade. Det är flera som är miljömedvetna, vill ha pollinering i sin trädgård eller bara vill göra en insats.

Intresset för de små, flygande insekterna har vuxit bland kvinnor och även sjunkit i åldrarna.

– Det är roligt att det på kurserna varit ungefär lika många män som kvinnor. Den yngsta som varit med är 14 år, säger Jan Rosenfeld.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!