Bilar väckte glada minnen till liv

Lacken glänste ikapp med leendena när kommunen bjöd in till 50-talsfest för de äldre.

24 augusti 2019 18:00

– Jag kan inte mycket om bilar. Men min morfar i Tierp hade många fina bilar. En Ford och en Hudson, säger Ulla Lundin, 90 år, som bor på äldreboendet Västergården i Uppsala.

Den laxfärgade lacken glänser på en veteranbil av modell Ford Galaxie 500. En doft av popcorn och grillkorv ligger över gården, där äldreomsorgen ställt till med 50-talsfest. Trubaduren Magnus "Mange" Nordensved är på plats och sjunger "Oh, Sofie" och andra rockabilly-låtar. Några dansar.

– Det är andra året vi ordnar detta. Livet får inte sluta för att man kommit in på ett äldreboende, säger Ida Forslund som är teamledare på Karl-Johansgården på Uppsala kommun.

Hon och hennes medarbetare, aktivitetsinspiratören Jessica Thunander, är tidstypiskt klädda i kjol och klänning av 50-talsmodell.

– Det har varit American Carshow nere på stan, men våra äldre har svårt att ta sig dit. Så därför fixar vi en egen fest. Jag har kompisar som har gamla raggarbilar, säger Jessica Thunander.

Hon hoppar in i en svart Mercedes med Bengt Färjsjö, som bor på Karl-Johansgården. De skojar om att ta en tur till Malmö.

– Den är väldigt fin den här. Jag ångrar lite att jag inte har hållit på mer med bilar, säger Bengt Färjsjö, som tycks njuta alldeles särskilt bakom ratten och lägger armen om sin medpassagerare.

Under några timmar får de äldre vara ute i eftermiddagssolen, tillsammans med assistenter och anhöriga. Ett sextiotal personer deltar på festen. Men det slutar inte med detta.

– Nästa vecka är det kräftskiva. Med nubbe. Det hör ju till, säger Ida Forslund innan hon fortsätter att servera popcorn i små strutar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Jewert