Beslutet: DO gör ingen tillsyn mot Gottsundabadet

Diskrimineringsombudsmannen, DO, väljer att inte inleda någon tillsyn mot Gottsundabadet, trots flera anmälningar mot "tjejmorgonen".

28 september 2016 11:50

I augusti anmälde flera privatpersoner Gottsundabadet för könsdiskriminering efter att en femårig pojke nekats inträde. Pojken skulle bada med sin mamma och tvillingsyster under en söndagsförmiddag då endast kvinnor och flickor var välkomna.

En anmälare menade att badet var "en skam för ett jämställt Sverige".

Nu har DO beslutat att inte inleda någon tillsyn mot Gottsundabadet. Myndigheten jobbar redan med en granskning av badhus i Malmö och Stockholm, med anledning av separata badtider, och baserar delvis sitt beslut på det.

– De här personerna har velat uppmärksamma oss på ett problem och bland anmälarna finns ingen som själv anser sig ha blivit diskriminerad. Därför finns det i nuläget ingen anledning att inleda ytterligare en tillsyn när vi har en pågående, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Han utesluter däremot inte att DO:s uppfattning kan ändras.

– Det här är viktig kunskap för oss och nuvarande ställningstagande betyder inte att vi i framtiden inte kan bestämma oss för att göra en tillsyn även mot Gottsundabadet, säger Clas Lundstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth