Barnvagnarna intog Katalin

En något yngre publik än vanligt intog på torsdagskvällen Katalin i Uppsala. Då arrangerades en kväll för att lyfta upp barnaföderskor och mödravården i ljuset.

9 februari 2017 21:17

Där barkön normalt brukar slingra sig genom lokalen stod det på torsdagskvällen istället en lång parad med barnvagnar uppställda inne på Katalin. Istället för barhäng och fatöl var det pannkakor och ritningsbord som stod på kvällens schema, allt till tonerna av barnvisor från scenen.

Initiativet till kvällen togs av en av de gravida kvinnorna som gått till Barnmorskemottagningen Hjärtat, som stod som arrangörer för kvällen.

UNT rapporterade i höstas om att vårdstyrelsen beslutat att ändra ersättningssystemet till barnmorskemottagningar i Uppsala. I ersättningssystemet tas nu sociala faktorer med i bedömningen av vårdbehovet, till skillnad från tidigare då alla fått samma belopp. Detta innebär att vissa mottagningar fått mer i ersättning, och att vissa fått betydligt mindre.

– Att man vill ge vissa gravida mer resurser tycker vi är fantastiskt, men det är fel väg att gå genom att ta de pengarna från de andra, säger Håkan Eriksson, VD på BM Hjärtat.

LÄS MER: "Det drabbar gravida hårt"

LÄS MER: Nya ersättningar för gravida

BM Hjärtat är en av de mottagningar som får mindre i ersättning, och kvällen på Katalin arrangerar man för att ge något tillbaka till de gravida som man känt ett stort stöd ifrån under hösten.

– Vi kände att vi ville ge något tillbaka till alla dessa fantastiska kvinnor som stöttat oss när det känts tungt, och det finns också ett värde i att samla människor som sitter i samma sits och som kan utbyta erfarenheter. Vi hoppas ju också att detta kan få politiker att förstå vikten av att bibehålla en bra och fungerande kvinnosjukvård i Sverige - och inte spara in på den, säger verksamhetschef Helena Eriksson.

Några av gästerna på plats var Matilda Salmén och Mattias Ileby tillsammans med barnen Majken, 6 år, och Märta, 9 månader.

– Vi hoppas att engagemanget kan få politiker att ta mödravården på allvar. Det känns jättehemskt när man hör om besparingar och om förlossningen som las ner i Sollefteå. Nu har vi ju det inte så i Uppsala tack och lov, och den tryggheten behövs, säger Matilda Salmén.

På plats fanns Anna-Karin Klomp (KD), 2:e vice ordförande i vårdstyrelsen, under kvällen.

– Det har varit en jättetrevlig kväll. Vi behöver fler verksamheter som Hjärtat, inte färre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!