Rådet kommer från smittskyddsenheten till Uppsalas skolor. Enligt det ska elever "som har en coronasmittad anhörig i familjen räknas som friska till dess att de har symptom". Barn utan symptom ska alltså vara i skolan som vanligt.
– För en vecka sedan hamnade man i karantän om man hade en anhörig med coronavirus för att hindra smittspridning. Nu är det ett helt annat läge och vi följer bara smittskyddsenhetens rekommendationer, säger Christina Stenhammar, tf grundskolechef.
Enligt biträdande smittskyddsläkare Helena Palmgren kommer de ändrade direktiven från Folkhälsomyndigheten.
– Det var de rekommendationer som gällde från första början. Sedan dess har vissa företag valt att stänga ned och uppmanat personalen att jobba hemma. Folkhälsomyndigheten frångick också sina egna direktiv när det gällde de första personerna som kom från Kina och sattes i karantän, säger hon.
Men är inte risken stor att smittan sprids om elever med coronasmittade anhöriga uppmanas gå till skolan?
– Nej. Coronaviruset smittar inte förrän man blir sjuk. Det skiljer corona från en vanlig influensa som smittar innan man får symtom. Den elev som får symptom som feber och hosta ska stanna hemma. Innan dess är det ingen fara utifrån vad vi vet om viruset i dag, säger Helena Palmgren.
Borde man inte provta de barn som har anhöriga som smittats för att få klarhet?
– Det gick tidigare när antalet fall inte var så stort. Nu har vi inte längre de resurserna. Och all vetenskap pekar mot att det inte heller är nödvändigt eftersom man inte smittar innan man själv får sjukdomssymtom.
Samtidigt vädjar kommunen till de föräldrar som kan att korta ned tiden på fritids inom grundskola och fritidshem.
– På vissa grundskolor är många i personalen sjukskrivna. Det har rört sig om nästan halva personalstyrkan på någon skola. Därför går vi ut med den här vädjan till vårdnadshavare som har möjlighet att ta hem sina barn tidigare på eftermiddagen, säger Christina Stenhammar.
Hon betonar att det inte handlar om något tvång.
– Vi vänder oss till de föräldrar som har möjlighet att se över sina lämnings- och hämtningstider. Kan man korta ned tiden för fritids så innebär det att den personal som jobbar har större möjlighet att hålla verksamheten i gång för de som behöver, säger hon.