Bara en liten del av ett stort problem

Gårdagens löfte från Vivianne Macdisi vid Region Uppsala får nu kritik av oppositionen. Att lägga 250 miljoner kronor på ombyggnationen av neonatalvården är en bra framtida investering, men det är hittills oklart vad pengarna ska komma från.

3 januari 2017 19:01

Neonatalvården, avdelningen för för tidigt födda, på Akademiska sjukhuset ska få 250 miljoner till bättre lokaler. Ännu finns inga klara planer på hur pengarna ska användas i detalj. Oppositionen är positiv till en utbyggnad på lång sikt, men är orolig hur en sådan satsning kan påverka byggnationen av Framtidens Akademiska.

– Det är såklart jättebra att satsa på neonatalvården, speciellt efter den kritik som framförts på senare tid, men jag tycker det är fel att skylla på alliansen när de haft två år på sig att gå till beslut, säger Johan Örjes, oppositionsråd för Centern.

Anna-Karin Klomp, oppositionsråd för Kristdemokraterna, är orolig att en ny satsning kan komma att fördröja byggnationen av Framtidens Akademiska.

– Barn- och mödra- vård på Akademiska har en väldigt ansträngd situation, neonatalvården är bara en liten del av ett större problem.

Anna-Karin Klomp hoppas därför få ett startdatum för alla planerade renoveringar under det kommande sammanträdet i slutet av januari, samt en mer detaljerad plan på hur det ska finansieras med den budgeten som beslutades om i slutet av 2016. Även Stefan Olsson, oppositionsråd för Moderaterna i sjukhusstyrelsen, är oroad över storleken på summan.

– Det är en väldigt stor summa pengar för att inte ha kommit upp under tidigare. Min uppfattning är att de där 250 miljonerna redan ligger i andra investeringsprojekt, så om inga nya pengar kommit in så måste andra investeringar läggas på is. Sedan kommer inte mer pengar lösa en dålig arbetsmodell.

Stefan Olsson hade hellre velat se att sjukhusstyrelsen och Vårdförbundet kom överrens om bra arbetsvillkor så att man undviker en massuppsägning av de sjuksköterskor som redan finns. Något som Vivianne Macdisi säger att hon jobbar hårt för, även om det i dagsläget inte finns någon ny överenskommelse mellan parterna.

<p>Tidigare på Akademiska</p>

Tidigare på Akademiska

Sedan 9 november 2013 har en renovation och utbyggnad av Akademiska varit i full gång. Projektet, som döpts till "Framtidens Akademiska", har tidigare fått kritik för dålig budgethållning då byggnationen av 100-huset stoppades eftersom byggföretaget inte larmade om att kostnaderna skulle bli högre än avtalat.

Det är dock inte bara lokalerna som ändras. I höstas bytte sjukhuset arbetsmodell. Modellen har fått kritik och sjuksköterskor har sagt upp sig. På neonatalavdelingen går nu en sjuksköterska per fyra barn, vilket är hälften så mycket personal som rekommenderat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Hällström