Avslöjade brotten – nu åtalas han själv

Det var pastorn i Knutbyförsamlingen Peter Gembäck som gick till polisen och berättade om de påstådda brotten. Nu åtalas han själv för misshandel och olaga tvång.

15 maj 2019 16:00

De misstänkta brotten som tre personer nu åtalas för avslöjades av den tidigare pastorn Peter Gembäck när han gick till Polishuset i Uppsala på hösten 2017. Nu är han alltså själv åtalad för misshandel och olaga tvång. År 2015 ska han ha slagit en man i församlingen i ansiktet och på kroppen. Han ska också ha tryckt ned honom och tvingat honom att krypa.

Peter Gembäck har erkänt det han åtalas för men vill inte lämna några ytterligare kommentarer. Anledningen till att han valde att berätta om missförhållanden, trots att han själv riskerade att åtalas, var att han ville att "rätt skulle vara rätt".

– Det är en mycket lång och komplex historia. Men jag ansåg att det som kommit fram var så graverande så att jag ansåg att det måste få en rättslig prövning, säger Peter Gembäck till UNT.

För åklagaren har Gembäck uppgett att han erkänner handlingarna han åtalas för och överlämnar till rätten hur gärningarna är att bedöma.

Peter Gembäck valde att lämna Knutbyförsamlingen i april 2017. Då uppgav han att han lämnade församlingen efter "flera år av turbulens". Några månader tidigare hade flera andra ledande personer inom församlingen tvingats lämna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström/Nicklas Kihlberg