Äventyr på hög höjd

Högt uppe bland träden skymtar plattformar, nät och hängbroar. Följ med UNT på höghöjdsklättring vid Fjällnora äventyrsbana.

6 augusti 2017 09:00

Fjällnora myllrar av barnfamiljer på väg till vattnet med picknickkorgar. Från stranden hörs glädjerop och plask från badande barn. Men bara en bit längre in i skogen vid Fjällnora äventyrsbana tar skogens lugn vid. Väl kamouflerade bland höga träd skymtar plattformar och hängbroar fram. Höghöjdsbanan är byggd som en slinga där man klättrar upp till en plattform för att sedan ta sig vidare mellan träden via olika stationer som linbanor och nät.

Jonatan Tigrar, som drivit banan sedan 2004 tar emot tillsammans med kollegan Pernilla Lundberg.

Hur väcktes idén att bygga en äventyrsbana?

– Jag har en bakgrund som byggare av äventyrsaktiviteter och ville skapa möjligheten till fler upplevelser i Uppsala. Att gå äventyrsbana är ett sätt att väcka nyfikenhet på livet och samtidigt få en naturupplevelse, säger Jonatan.

Vilka kommer hit och klättrar?

– Vi har många företag som kör teambuildning här. Sedan är det möhippor, svensexor, skolklasser, polis och militär. En stor målgrupp är också barnfamiljer. När man klättrar tillsammans måste man hjälpas åt och stötta varandra. Vi märker att relationen stärks när folk vågar göra något lite läskigt ihop.

Åldersgränsen för att klättra själv är 12 år och 10 år i förälders sällskap.

– Säkerheten är viktig. Alla övas i tekniken med att säkra karbinhakarna innan de klättrar. Du som klättrar har hjälm, sele och två tjocka rep med säkrade karbinhakar som hakas i och ur på en vajer som löper längs med banan, säger Pernilla.

Fiona 7 år och Ben 10 år har tillsammans med mamma Camilla kommit för att titta på banan.

–Jag har klättrat i en liknande höghöjdsbana på ett annat ställe. Det var läskigt först, men blev jättekul sen, säger Ben.

Camilla håller med.

– När man kan slappna av blir det roligare. Den här banan ser rolig ut så vi åker nog hit en annan dag och testar.

Nerifrån marken ser den lägre banan, med en höjd som varierar mellan 5-8 meter, inte särskilt hög ut. Men väl uppe vid första plattformen tar svindeln över och huvudet snurrar. Banan verkar utformad för att ge en adrenalinkick (läs chock) med svajiga rep som sätts i gungning sekunden du sätter fötterna på dem och stora avstånd att ta sig över. En stor utmaning för UNT:s reporter med andra ord, trygghetsnarkoman och högrisktänkare av naturen. Den övre banan på 8-14 meter får vänta till senare tillfälle.

Var?Fjällnora 2 mil öster om Uppsala

Bil: Väg 282 mot Almunge. Följ skylt mot Fjällnora från väg 282. Promenad från parkeringen. Äventyrsbanan ligger en bit in på området in på grusväg till höger innan huvudbyggnaden.

Buss: Buss 809.

Gratis anslutande veteranbuss sommartid on-to 28/6-10/8, lö-sö 25/6-13/8. Övrig tid promenad sista tre kilometerna från Fjällnora vägskäl.

Kostar?

Äventyrsbanan kostar 395 kr/person. Familjepaket söndag 6/8 & 13/8 inklusive resa med Lennakatten för två vuxna och två ungdomar kostar 1500kr.

Drop-in lördagar. Bilskjuts från centralstationen i Uppsala lördagar kl. 11.00. Tillbaka i stan kl 15.30.

Mycket folk?

Varierar beroende på antal bokningar. En grupp har 15 platser.

Stämning?

Rofylld skogsmiljö, men desto mer adrenalinpåslag under klättringen.

Tips på liknade ställen

Klättra på Uppsala slott

Mer info: https://goadventure.se/

Besöksmål

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!