Att ses i naturen är målsättningen

Ett stort antal personer med olika typer av funktionsvariationer intog på söndagen Fjällnora friluftsgård. Evenemanget var startskottet för ett bredare initiativ där fler naturupplevelser är målet.

20 augusti 2017 18:01

Evenemanget i Fjällnora var ett samarbete mellan Upplandsstiftelsen, föreningen Skogstur och Brukarassistens Sverige.

– Jag leder vanligtvis Upplandsstiftelsens projekt folkhälsa i natur och syftet med den här dagen är helt enkelt att hjälpa personer med funktionsvariation att komma ut i naturen och förbättra sin hälsa. För ett tag sedan tog jag kontakt med Anders Andrae som driver föreningen Skogstur i Stockholm och det här är ett slags uppstartsevenemang för att få till en filial av föreningen även i Uppsala län. Tanken är alltså att det ska bli fler träffar och dagar, säger Eva Arnemo.

Under dagen i Fjällnora fick de runt 70 anmälda besökarna prova på aktiviteter som paddling, frisbeegolf, geocaching och racerunnig. "Väldigt kul" var Kristina Wennbergs betyg efter turen på racerunningcykeln, en specialanpassad cykel för personer som har svårt att gå. Men det var inte första gången Kristina Wennberg provade på sporten.

– Jag tränar det här varje onsdag, berättar hon.

En bit längre ner mot vattnet höll Eddie Ilmehed tillsammans med en av sina assistenter, Eva Åkerblom, på att kasta boll till varandra. Eddie Ilmehed själv har lite svårt att prata men enligt Eva Åkerblom är bollkastning bland det roligaste han vet.

– Det är verkligen trevligt här, man får pröva på olika aktiviteter och Eddie får träffa och umgås med likasinnade. Den sociala samvaron funktionshindrade emellan är väldigt viktig, man utbyter viktig kontakt och kunskap, säger Eva Åkerblom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg