Åtalas för pulverbrev till S-råd i Uppsala

Uppsalas kommunalråd Marlene Burwick (S) är en av ett 20-tal politiker som hotats i en stor härva som utretts av polis och åklagare. På onsdagen åtalades en 42-årig man för att ha riktat dödshot mot ministrar och kända personer.

15 augusti 2018 11:11

Även civilminister Ardalan Shekarabi från Knivsta ingår bland de politiker som fått dödshot och brev med vitt pulver. Det framgår av den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt. Pulvret visade sig vid en analys vara bakpulver.

Försändelsen med pulver skickades till Marlene Burwick i augusti förra året. Det var adresserat till hennes arbetsplats på stadshuset i Uppsala men öppnades av en medarbetare, som fick pulvret på sina fingrar. Medarbetaren är därför också målsägande i brottsutredningen tillsammans med kommunalrådet och övriga som fått ta emot hotbrev.

Brevet lämnades i ett rum på stadshuset och personalen stängde dörren samt larmade polisen, som tog hand om försändelsen och pulvret för analys. Medarbetaren som öppnat kuvertet fick senare under dagen genomgå en särskild sanering.

Gärningen rubriceras som grovt olaga hot. Enligt stämningsansökan var hotbrevet av "särskilt allvarligt slag" eftersom det bedöms utgöra ett hot mot det demokratiska systemet.

UNT söker Marlene Burwick och Ardalan Shekarabi för en kommentar.

Ytterligare två kommunalråd i Sverige har fått ta emot liknande brev. Åklagaren har ingen klar motivbild till breven:

– Vi har inte något motiv till varför just dessa kommunalråd blivit utsatta, säger kammaråklagare Eva Wintzell vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Uppsala kommuns säkerhetschef Anders Fridborg känner till fallet men är sparsam med kommentarer kring händelsen. Han vill inte säga om hotbrevet föranlett några särskilda åtgärder:

– Ärendet hanteras nu av domstolsväsendet. Kommunen har rutiner för den här typen av händelser och vi har agerat i enlighet med dessa, säger Anders Fridborg.

Brevet till Ardalan Shekarabi innehöll förutom vitt pulver ett meddelande med texten "snart är du död". Det skickades i början av augusti förra året, precis som de andra brev som 42-åringen åtalas för. Samtliga brev, utom försändelsen till kommunalrådet i Uppsala, har innehållit skriftliga hot och pulver.

"Jag menar att han ägnat framkalla allvarlig fruktan för de som mottagit breven. Brotten är grova eftersom hoten påtagligt förstärkts med att det i varje brev funnits ett pulver som framstått som giftigt och explosivt. Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin", säger förundersökningsledare Eva Wintzell i ett pressmeddelande.

En av dem som mottagit hotbreven är statsminister Stefan Löfven.

Mannen misstänks även för mordförsök på fyra personer genom att ha skickat en fungerande brevbomb till ett företag i Storbritannien som handlar med kryptovalutan Bitcoin. Sprängladdningen utlöstes inte eftersom brevet inte öppnades på det sätt som var avsett. Mannen greps på Arlanda i mitten av maj när han landade med ett flyg och har suttit häktad sedan dess. Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen som samarbetat med brittisk polis i den del som gällt brevbomben.

I polisförhören har 42-åringen nekat till alla brottsmisstankar. Av förundersökningen framgår att polisen säkrat DNA från mannen i flera av breven. En handstilsanalys ingår också bland åklagarens bevisning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT / Ola Lindqvist