Åtal: Stal vapen från sin ledsagare

En pappa och en son åtalas vid Uppsala tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Sonen ska ha utnyttjat sin ställning som ledsagare och stulit vapen som sedan använts för att hota en tredje man vid en narkotikaaffär.

14 maj 2019 14:04

Enligt stämningsansökan ska en man i 20-årsåldern ha stulit tre jaktvapen, ett kulgevär och två hagelgevär, från ett vapenskåp hemma hos en äldre man med funktionsnedsättning som 20-åringen var ledsagare för. 20-åringen ska även ha tagit den äldre mannens kontokort och vid 17 tillfällen tagit ut totalt 24 700 kronor. Bland bevismaterialet ska det finnas bilder från övervakningskameror när 20-åringen tar ut pengar.

20-åringen och även hans far, som är i 60-årsåldern, åtalas för grovt vapenbrott då de olovligen innehaft och transporterat de licenspliktiga vapnen som sonen ska ha stulit. Vapnen har transporterats i en bil som kört genom Uppsala: Bland annat utanför Stordammens skola och en livsmedelsbutik i Sävja, den 4 april i år. Enligt stämningsansökan ska brottet bedömas som grovt då innehavet gäller flera vapnen och kulgeväret anses vara av "särskilt farlig art".

Både far och son åtalas också för att tillsammans och i samförstånd hotat en man som förvarat 200 narkotikaklassade tabletter åt 20-åringen. Även det ska ha skett den 4 april i år. Samtliga åtalade förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell