Han var själv på plats när en ny gästprofessor i klimatledarskap installerades. Det blir Kevin Anderson, Storbritanniens mest erkände klimatforskare och professor i energi- och klimatförändringar vid University of Manchester.
Niklas Zennström har själv ett starkt miljöengagemang och konstaterade i sitt inledningstal att klimatförändringen är den största utmaningen världen stått inför.
– Därför är det viktigt för mig att stötta Uppsala universitet. Vi är den första generation som förstår att vi måste göra något åt klimatförändringen. Jag vill inte tillhöra dem som haft möjligheten men inte gjort något, säger han.
För att rädda klimatet tror han att entreprenörer som han själv, forskare och innovatörer kommer att ha en viktig uppgift att fylla. Filosofin är enkel; där det finns problem finns också möjligheter för nya idéer att växa. Ett bra exempel ser han i den amerikanske entreprenören och elbilstillverkaren Elon Musk vars elbilar av märket Tesla utmanar den fossildrivna bilindustrin.
– Han har på kort tid gjort mer än alla världens regeringar klarat för att förändra bilindustrin. Det visar att entreprenörer kan gå före. Vi står inför många utmaningar kring världens energiproduktion och jag tror att många kan lösas genom samarbeten mellan innovatörer, forskare och entreprenörer, säger Niklas Zennström.
Många företag har fått upp ögonen för att hållbar produktion inte bara behöver medföra ökade kostnader utan också ökad försäljning. Det gör att Niklas Zennström tycker sig se en vändpunkt där produktion baserad på hållbar energi snart är mer lönsam än produktion baserat på fossila bränslen.
Professor Kevin Anderson ser inte vändpunkten lika klart.
– Men det måste komma en snart, säger han.
Vägen dit är inte lätt. Kevin Anderson tecknar en dyster bild av läget i världen där möjligheterna att nå det mål om att begränsa den genomsnittliga temperaturökning till två grader som politikerna vid klimatmötet i Paris kom överens om ser ut att vara förbrukad till 66 procent redan.
– Om vi inte kan minska våra utsläpp av växthusgaser så kommer våra barn att tvingas göra drastiska förändringar. De kommer att leva i helt annan värld, säger han.
Tio procent av världens befolkning överkonsumerar energi i dag och deras andel måste minska om utvecklingen ska kunna vändas. Många bor i västvärlden.
– Den kanske svåraste uppgiften blir att få dem att kunna föreställa sig att världen kan vara annorlunda. Det innebär en historisk utmaning utan motstycke för ledarskap på alla nivåer, säger Kevin Anderson.