Yrket bakom titeln

Sedan en vecka tillbaka har Uppsala en protokollchef. Enligt uppgift den andra kommunala i landet och ett yrke så nytt att det ännu inte finns på lönelistan. Där finns över 900 andra befattningar. UNT sökte upp några med udda titlar.

Christian Dahlmann, ny protokollchef på Uppsala kommun.

Christian Dahlmann, ny protokollchef på Uppsala kommun.

Foto:

Uppsala2008-09-08 09:00
"Att följa protokollet" innebär att göra saker i den fastställda ordningen.
- Det handlar alltså inte om att förhindra protokollen från att rymma från arkivet, säger nye protokollchefen Christian Dahlmann med ett leende.
Varje kommun kan hitta på en titel. Finns den inte i systemet blir det till att ringa Sveriges kommuner och landsting och begära en ny befattningskod.
- 6 200 olika koder användes i kommunerna 2007 , säger Britt-Marie Wållström som sköter hanteringen.
- Visst skulle man önska att det inte var en sådan flora. Men vill folk kalla sig olika saker ska de få göra det, säger hon.

Länsstyrelsen går åt motsatt håll. Med anor från 1600-talet och en landshövding som chef borde där vimla av titlar med historisk tyngd.
- Det är roligt att ha gamla titlar kvar, tycker länsstyrelsens personalchef Anna-Karin Olofsdotter.
Fast i praktiken chefar hon med få undantag bara över två sorters medarbetare, handläggare och assistenter, även om många av dem i vardagslag benämns utifrån ämnesområde, till exempel viltexpert.
Undantagen är en länsantikvarie och en länsarkitekt, ensamma i sitt slag. Samt assessorerna, länsstyrelsens fyra jurister och med en förste länsassessor som chef. Christer Segerström har haft jobbet sedan länge, men kallas numera chefsjurist.
Uppslagsboken säger bisittare om assessor, efter latinets assi deo, sitta hos.
- Det låter tjusigt, tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!