Yrkestrafiken arbetsmiljögranskas
På måndag genomför Arbetsmiljöverket en landsomfattande inspektion av arbetsmiljön för dem som kör i tjänsten. Ett 40-tal arbetsplatser inspekteras i Uppsala län, allt från taxi och buss till hemtjänst och sopåkare.
Det är första gången Arbetsmiljöverket genomför en sådan kampanj. Hundratusentals människor har hela eller delar av sin arbetstid förlagd till trafikmiljöer och en femtedel av alla dödsolyckor i arbetet sker i trafiken.
—Kampanjen är brett upplagd. Vi kommer att besöka fler än 80 olika näringsgrenar och har en lång checklista som vi kommer att pricka av under inspektionen, säger Håkan Edén, vid Arbetsmiljöverket.
Riskerna ska bedömas
En arbetsgivare ska bland annat bedöma vilka risker som finns med körning i tjänsten, vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall i trafiken, se till att de anställda har kunskaper om trafikmiljön och dess risker.
Det som yrkesförarna oroas mest över är medtrafikanterna och deras trafikbeteende. De oroas också över stress i jobbet.
-För att göra arbetsmiljön bättre kan arbetsgivare exempelvis se till att fordonen håller en viss säkerhetsnivå. Att det finns krockkuddar och bra bromssystem och att samma regler ska gälla för dem som använder egen bil i tjänsten, säger Håkan Edén.
När det gäller att motverka stress så kan arbetsgivaren bestämma sig för att begränsa hastigheten för en långtradarchaufför till 80 kilometer i timmen och införa längre körtider.
Företagen informerade
De företag som får besök har redan fått information om att Arbetsmiljöverket kommer. Det anser inte Håkan Edén är något problem.
—Vi vill träffa både arbetsgivare och skyddsombud och då måste vi veta att de är på plats när vi kommer. Vi ska också informera om de här frågorna, säger Håkan Edén.
Två dagar efter kampanjen räknar Arbetsmiljöverket med att kunna presentera resultatet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!