Yoga en hjälp för män med cancer

Yoga som cancerbehandling? På Akademiska sjukhuset har man startat en ny kurs med yoga och samtalsterapi för män med cancer, med målet att lindra oron och smärtorna efter en cancerdiagnos.

cancerpatienter på yoga, Akademiska sjukhuset : Längst fram Benny Frelin

cancerpatienter på yoga, Akademiska sjukhuset : Längst fram Benny Frelin

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-02-25 11:00
I ett dunkelt rum ligger åtta män utsträckta på madrasser på golvet. Armarna och benen rör sig i takt med anvisningarna från instruktören Eva Sternbauer, hela tiden med fokus på andningen. De är deltagare i en rehabiliteringsgrupp med samtalsterapi och yoga på Akademiska sjukhuset, speciellt anpassad för cancersjuka patienter. En av dem är Rafael Suarez.
- Vi har så mycket oro inom oss. Att få träffa andra människor i samma situation med olika erfarenheter av sin sjukdom, det betyder mycket, säger han om kursen.

Yoga som rehabiliteringsform för cancer kan nog få en del att höja på ögonbrynen, men det handlar inte om något obeprövat fenomen. På Akademiska sjukhuset har liknande självhjälpskurser anordnats sedan 2006, men fram till nu har det handlat om mixade grupper med en majoritet kvinnliga deltagare.
- Potensproblemen vid prostata­cancer, den vanligaste cancerformen hos män, innebär en särskild problematik och de drabbade har lite andra behov. Ofta är det ett känsligt område att samtala kring med helt andra typer av frågor, säger projektansvariga psykoterapeuten Ann-Charlotte Pellettieri om varför man nu valt att starta en egen grupp för män.

Kärnan i programmet ligger i kombinationen av samtal och yoga, som tillsammans fungerar som stresshantering för cancer­patienter i olika faser av sin behandling.
- De olika momenten hör ihop och går inte att separera. En cancerdiagnos innebär ofta stora psykiska påfrestningar och syftet är att hjälpa deltagarna att bemöta de negativa tankemönstren, säger Ann-Charlotte Pellettieri.

Många förknippar kanske yoga med teknikerna hos kändisutövare som Madonna eller Sting, men yogaläraren Eva Sternbauer förklarar att det finns många olika sätt att träna på.
- Yogans mål är att skapa harmoni mellan kropp och själ. Det görs genom mjuka stretchövningar i koordination med andningstekniker och andra avslappningsövningar, säger hon.
@3a Text ui:Rafael Suarez, som fick reda på kursen via en annons på sjukhuset, visste vad det handlade om. Han har använt sig av yoga före sin operation i höstas och tränar ofta qigong till vardags. Benny, som i sammanhanget inte vill ha med sitt efternamn, var däremot helt obekant med yoga när han kom i kontakt med de kursansvariga.
- Jag blev nyfiken på det och ville pröva. För mig har det varit fantastiskt bra med kombinationen av yoga och samtal. Det är inte så mycket fysiskt utan mest mentalt, man lär sig att slappna av och få bort de otäcka tankarna.

Yogaträningen har inte omfamnats av alla. Inom vården sågs den först som ovetenskapligt humbug, och när kursen startade för tre år sedan var reaktionerna ljumma i vissa kretsar. Men yogan har med tiden blivit allt mer etablerad även som ett stående inslag i medicinsk vård.
- Det har funnits lite av ett stigma mot yoga. Men det är känt att den förbättrar andningen. Just nu pågår också två olika forskningsprojekt på sjukhuset för att utvärdera de vetenskapliga effekterna av terapin på cancerpatienter, säger Ann-Charlotte Pellettieri.

Efter yogapasset är det fika och samtal, den andra pelaren i rehabiliteringen. Sedan återstår bara det sista av fem kurstillfällen för just den här gruppen, men nya kurser startar snart för dem som är sugna på mer. Rafael Suarez är övertygad om att han fått med sig viktiga lärdomar för vardagslivet.
- Ibland vaknar man mitt i natten och känner oron. Då gäller det att säg till sig själv "nej, hallå där, stopp nu" och försöka tänka på det vi fått lära oss. Det är en konst för livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!