Yngre kvinnor slarvar oftare med medicineringen

Hur väl patienter följer anvisningarna för hur de ska ta sina läkemedel skiftar kraftigt. När behandlingen uppfattas som viktig är chansen stor att de tar medicinen efter ordination. Oro för biverkningar sänker följsamheten i behandlingen.

Uppsala2007-01-16 18:07
Det framgår av en enkätstudie bland nära 3 000 kvinnor i åldrarna 35 till 65 år i de 7 landstingen i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.
- Våra resultat talar för att vi från sjukvårdens sida kan göra en hel del för att förbättra patienternas följsamhet i behandlingen med läkemedel, säger distriktsläkaren Annika Bardel, forskare och lärare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Nästan hälften av kvinnorna hade fått ett eller flera läkemedel utskrivna under det senaste året. Men långt ifrån alla följde anvisningarna för hur de skulle ta sin medicin.

Avbryter
Nästan var 9:e hade avbrutit medicineringen i förtid, knappt var 50:e hade överhuvudtaget inte tagit läkemedlet och ungefär lika många hade inte ens hämtat ut den på apoteket.
- Inte sällan kunde en och samma kvinna ta en medicin på ett tillfredsställande sätt, men visa dålig följsamhet för en annan medicin hon fått utskriven, säger Annika Bardel.
Flera faktorer visade sig påverka benägen att följa anvisningarna för hur en medicin ska tas.
Ålder var en. Ju högre ålder, desto större var chansen att kvinnan skulle vara följsam i behandlingen.
Vilken sjukdom läkemedlen användes mot — med undantag för hjärtkärlsjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna — spelade liten roll för följsamheten.
- Hur kvinnan själv såg på behandlingen var däremot viktigt. Ju viktigare hon ansåg behandlingen vara för hennes hälsa, desto större var chansen att hon tog medicinen på rätt sätt.

Oro för biverkningar
Oro för biverkningar däremot minskade följsamheten, säger Annika Bardel.
Kvinnor som fått en tid för återbesök för att följa upp behandlingen var betydligt mer benägna att följa medicineringen än de som inte fått det.
- Våra resultat talar för att en så enkel åtgärd som att sätta upp en tid för återbesök kan öka följsamheten med 15 till 20 procentenheter, säger Annika Bardel.
Än viktigare kan dock vara att försöka positivt påverka patientens syn på behandlingens betydelse, tror hon. En förskjutning av patientens attityd till behandlingen från "oviktig" till "ganska viktig" kan enligt studien öka följsamheten med hela 40 procentenheter.
- För att åstadkomma detta är det viktigt att läkaren och patienten tillsammans ordentligt går igenom varför läkemedlet ges, vilka effekter det har och vilka biverkningar som kan inträffa, säger Annika Bardel.
Den nya studien publiceras i dt senaste numret av facktidskriften European Journal of Clinical Pharmacology.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!