I morgon, 10 augusti, drar årets festival i gång och det mesta jobbet är förstås redan gjort för festivalarrangör och grundare Yared Tekeste.
- Artisterna från Jamaica går omkring här i täckjacka även om det är 30 grader ute och de kan inte förstå att det kan vara så ljust på kvällarna, säger han.
Som arrangör gäller det att ha bra kontakt med artisterna och Yared Tekeste och hans familj gör sitt bästa för att de ska känna sig välkomna i Uppsala och Sverige. Musikerna tycker att det är roligt att han kommer från Eritrea och att han lyckats ta sig till den position han har i dag.
- De ser mig som en sorts underdog eftersom jag lyckats så bra här i Sverige, säger han.
Tidigare jobbade Yared Tekeste ideellt men sen ett år tillbaka kan han leva på festivalen och andra spelningar som han arrangerar under året. Han är Skandinaviens största bokare av reggaeartister och har byggt upp ett bra nätverk. Många av de artister som kommit till festivalen under åren har gjort exklusiva uppträdanden.
I år har exempelvis Sizzla, en av världens främsta reggaemusiker, själv bett att få komma till Uppsala och gör här sitt första uppträdande i Europa på tre år.
Reggaen har växt i Sverige de senaste åren och Yared Tekeste tror att det beror på att dagens ungdomar är politiskt och miljömässigt medvetna. Han drar paralleller till 1970-talets proggrörelse då reggaen också var stor.
- Det är samma budskap med kärlek, gemenskap och förståelse som gällde då som reggaen förmedlar och det har dagens ungdomar återupptäckt, säger han.
Många av de nya svenska reggaebanden sjunger på svenska till skillnad från förut och en stor del av dem kommer från Skåne och Västkusten. Yared Tekeste säger att Peps Persson har en stor del i det och tycker själv att reggae på något sätt låter extra bra på skånska.
Efter förra årets festival då över 100 personer omhändertogs misstänkta för att inneha eller ha använt cannabis var det många som ville förbjuda festivalen. Många politiker och tjänstemän inom kommunen tyckte att det var fel att satsa pengar på en sådan kultur.
Uppsala reggaefestival är enligt Yared Tekeste helt självförsörjande. De får inga bidrag från kommunen och har heller inga sponsorer. Festivalen har förutom drogbrott varit ovanligt lugn och det har varken funnits grovt våld, våldtäkter eller annan brottslighet vilket ofta inträffar i samband med festivaler. Yared Tekeste menar att det finns fördomar kring reggae, som att alla skulle ta droger eller vara hippies.
- Om man skulle söka efter droger på någon annan tillställning skulle man hitta dem där också. Där ungdomar samlas för att lyssna på musik finns det risk för att det också kommer att finnas droger. Det är inte exklusivt för vår festival. Skillnaden är att den är mer påpassad, säger han.
Yared Tekeste vill inte ha droger på festivalen och berättar att han hela tiden har eftersträvat att få bort dem. Inför festivalen har han samarbetat med både polis och socialtjänst och tillsammans försöker de förebygga droganvändningen genom information och insatser under festivalen.
I år har de utökat samarbetet med fält- och citygruppen inom socialtjänsten och kommer att ha ännu fler vuxna närvarande på festivalen. Politiska partier och intresseorganisationer kommer också att finnas på plats för att informera om droger.
- Det var vi som bad om extra insatser från sociala myndigheter och polis förra året men i efterhand var det ändå vi som framstod som bovar. Det är tråkigt att det är så, säg ter han.
I dagens UNT finns en beskrivning hur dag virkar din egen reggaemössa.