Moa Berglund står i stallet och förbereder Whizard of Jazz, som kallas Blixten, för en ridtur. Hon lägger upp sadeln som har silverutsmyckningar och gulddetaljer som tagna ut en westernfilm. På tävlingar har Moa Berglund på sig fransar och paljetter i starka färger men i dag är det bara cowboystövlarna som ger hintar om hennes sport, westernridning.
– Westernridning är lite mer på hästens villkor, säger hon.
Hästen ska ha ett bra ”flow”, röra sig på ett naturligt sätt med andra ord. Hon berättar att man har långa tyglar och håller dem i endast en hand när man tävlar. Domarna ska knappt märka att man styr hästen. Westernridning har drygt 20 olika grenar och trail är Moa Berglunds favoritgren. Då går hästen över ett antal bommar på marken utan att nudda dem.
I juli åkte hon till USA och var med i junior-VM i westernridning. 17 olika länder var representerade och de både tävlade och lärde sig nya saker på kurser.
– Det var jättelärorikt. Det var superbra tränare och man fick hjälp med hur man skulle bli bättre. Mitt mål är att komma tillbaka dit, berättar Moa Berglund.
I USA lottades hästar ut till alla lagen, inga hästar följde med över Atlanten. Det gick jättebra att rida på en för henne helt ny häst eftersom de var väldigt bra tränade.
Alla som åkte från Sverige tävlade som ett lag och kom på 12:e plats med sju medaljer. Moa Berglund tävlade i trail, horsemanship och pleasure.
– Banorna är mycket svårare i USA jämfört med Sverige. I trail finns det inte lika många moment i Sverige. Det ser ut som plockepinn på banan i USA och man har mindre tid och utrymme mellan momenten, säger hon.
Hon är jättenöjd med sin prestation i tävlingen men är ännu mer nöjd med hur mycket hon har lärt sig. I Sverige är det inte lika vanligt med westerridning som i USA och de flesta tävlingarna och tränarna finns i södra Sverige.
När Sigtunabygden träffar Moa Berglund är det bara en dag kvar tills hon åker till SM i westernridning i Skövde. Förra året vann hon tre guldmedaljer med hästen Mees Cloudberry Hill men i år åker hon dit med Blixten. De har tävlat tillsammans i två tävlingar och tog guld i flera klasser.
– Han känns väldigt bra inför tävlingen. Jag har inte jättehöga förväntningar eftersom det är tredje tävlingen. Vill inte pressa någonting ur honom men jag tror att det kommer att gå bra, säger hon.
En vecka senare skriver hon i ett mejl till redaktionen att det blev två guld och ett brons samt att hon är jättenöjd med resultatet.