Varför behöver Uppsala en Pridefestival?
– Därför att det är så många asylsökande som vänt sig till oss i RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) för att få information om frågor som berör deras situation. Från början hade vi ett annat namn på festivalen med betoning på nyanlända hbtq-personer, men vi ändrade oss till Welcome Out eftersom festivalen vänder sig till alla.
Vilka är det som står bakom festivalen?
– RFSL Uppsala Newcomers som bildades här i Uppsala i februari i år och är en del av ett nationellt Newcomers Network inom RFSL. Allt fler nyanlända hbtq-personer har hört av sig via internet, och det fanns ett stort behov av en mötesplats. Till festivalprogrammet håller studieförbundet Sensus med lokaler, men även på Slotts- och Fyrisbiograferna, Reginateatern och på Grand kommer delar av programinslag att ges.
Det har dröjt flera år sedan den förra festivalen, varför?
– Det var 2012 som vi hade en Prideparad i Uppsala, då var inte jag med som organisatör men det är väldigt mycket arbete med att sätta ihop ett program och en parad så jag tror att det helt enkelt inte har orkats med.
Paraden 2012 var inte problemfri. Det blev till slut tre olika manifestationer. Har det påverkat organisationen i år?
– Nej, men vi har väldigt tydliga direktiv för deltagande i paraden söndagen 18 september, och beror på att många berörda har önskat det. Alla är alla välkomna att delta i paraden som privatpersoner. Welcome Out-banderoller och andra banderoller om de har direkt anknytning till hbtq-frågor.
Ni har ett väldigt omfattande program under fredagen och lördagen. Vilka programpunkter vill du framhålla?
– Alla, förstås. Men mera allvarligt talat så är vi glada över att kunna erbjuda gratis snabbtestning för HIV båda dagarna. Vi har också ett särskilt seminarium om föräldraskap, men också ett gruppsamtal som riktar sig till föräldrar till hbtq-personer. Samtalet leds av min pappa som kommer från USA för att hälsa på oss och kombinerar det med medverkan i festivalen, och det gör mig förstås extra glad.
Enligt programmet på hemsidan Welcomeout.se kommer poliser att medverka vid flera seminarier.
– Tyvärr verkar det som poliser inte kommer att kunna medverka. Jag hoppas att det kommer att ordna sig eftersom de kan ge information som många nyanlända medlemmar efterfrågar. Hur man ska gå till väga om man vill anmäla att man utsatts för sexuella ofredanden eller hatbrott är sådant som inte bara nyanlända hbtq-personer vill veta, utan säkert även många andra.
Svenskar vill gärna tro att Sverige är fördomsfritt. Tror vi rätt?
– Jämfört med andra länder är det rätt. Men vi kommer i kontakt med människor som inte kan eller vill komma ut på sina arbetsplatser eller inför sina familjer för att inte på olika sätt drabbas av fördomar. Festivalen är ett sätt att lära sig mera om hbtq-frågor, nationellt och internationellt. Den är öppen för alla.
Ni har valt att avsluta festivalen med parad och picknick, varför?
– Paraden utgår från Ekeby och avslutas i Stadsträdgården. Det är en ganska lång promenad, och det är säkert bra att äta och dricka något då. Dessutom är pick-nicken till minne av en kär vän till många av oss, Mia Hedvigsdotter, som oväntat gick bort förra sommaren.