– Det är väldigt uppmuntrande att den forskning vi gör vid Uppsala universitet är intressant i ett sånt här sammanhang. Det har varit målet att forskningen både ska vara relevant och kvalitativt stark, säger Peter Wallensteen, seniorprofessor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning.
Mötet i FN har bakgrund i två olika FN-beslut om bland annat utvecklingsmål och att uppnå hållbar fred. FN:s generalförsamling har en heldag på tisdagen där de två besluten ska diskuteras. Peter Wallensteen sitter som enda forskare med i en expertpanel. Enligt Peter Wallensteen innebär hållbar fred både att det är en varaktig fred men också att det är en fred med en bra kvalitet för alla grupper och att det hänger ihop med miljöfrågor och naturresurser.
– Vi vet att många konflikter uppkommer när minoriteter inte känner sig välbehandlade eller inkluderade. Öppenhet och tolerans spelar stor roll vid konfliktlösning.
Trump är ett exempel där världen går mot mindre öppenhet och tolerans. Hur ser du på det?
– Vi befinner oss i en världsomfattande auktoritär rekyl mot globalisering, där dominerande grupper tycker att de förlorar inflytande även om det sällan är så. Det är en väldig utmaning för diplomatin att hantera det. Men jag är också här för att se hur det ser ut. Det är oklart i dag var USA står någonstans till exempel i synen på frågor om fred och mänskliga rättigheter.