Vuxenvärlden får vänta - längre

Gott nytt år? Knappast om du är ung. En rapport från Statistiska centralbyrån visar att levnadsvillkoren för unga vuxna har försämrats sedan 1980 — och det syns ingen ljusning.—Generationsklyftan har ökat. Unga har tagit ett rejält kliv neråt, säger Joachim Vogel, professor i sociologi.

Uppsala2006-01-02 00:00
För unga vuxna betyder jobb och bostad ofta en tidsbegränsad anställning och en tillfällig plats att bo på. Vuxentillvaron dröjer eftersom kriterierna har blivit svårare att uppnå:
—Man har fast jobb, anständig inkomst, egen bostad, stabil partner och börjar fundera på att skaffa barn, exemplifierar Joachim Vogel, professor i sociologi vid Umeå universitet och medförfattare till en rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, om ungas levnadsvillkor mellan 1980 och 2003.
SCB har under perioden frågat 250 000 svenskar om deras levnadsförhållanden. I rapporten har man bedömt utvecklingen för personer mellan 20 och 34 år, jämfört den med äldre generationers, och konstaterat att välfärden har försämrats för unga men förbättrats för äldre.

Långsam återhämtning
En orsak till det ökande gapet är krisåren på 1990-talet när vart tionde jobb försvann. Återhämtningen har bara kommit halvvägs.
—Unga och invandrare ska in på arbetsmarknaden och där har det blivit trångt, säger Joachim Vogel.
Dagens unga är oftare arbetslösa, deltidsarbetande och tillfälligt anställda än vad personer i samma ålder var på 80-talet.
Ökade krav på utbildning gör också att unga halkar efter i välfärd.
—Man konkurrerar på en högre nivå med andra som har lika stora problem, säger Joachim Vogel, och påpekar att utbildning fördröjer ungas etablering.
—Hur mycket av utbildningen är nödvändig och hur mycket är förvaring? Vad kostar det för individen och för samhället att unga måste utbilda och skuldsätta sig för ganska enkla yrken?

Svårare få bostad
Den disponibla inkomsten har ökat mycket mer för äldre generationer som redan var etablerade på arbetsmarknaden under 90-talet än vad den har gjort för unga.
Färre unga har råd att ha bil och åka på semester idag. Det har också blivit svårare för dem att få en permanent bostad.
—Det byggs för fyrtiotalister. Och fler hyresrätter omvandlas till bostadsrätter, säger Joachim Vogel.
Unga bor trängre än för 25 år sedan, och de skaffar barn senare. 1980 var en kvinna i medeltal 25,5 år gammal när hon fick sitt första barn. I fjol hade hon hunnit bli 29,0 år.
—Otryggheten skjuter upp barnafödandet. Unga fortsätter att utbilda sig och är noga med att först etablera sig för att ha ett jobb att komma tillbaka till, säger Joachim Vogel.
2003 svarade fler unga än äldre att de mår dåligt. De sover sämre och oroar sig oftare för sin ekonomi och för att bli arbetslösa än vad unga gjorde på 80-talet.

Lever sundare
Positiva förändringar är att unga motionerar mer och röker mindre än förr. De träffar oftare vänner, men däremot familjen lite mer sällan, något som förklaras med att fler flyttar för att utbilda sig.
Rapporten om ungas levnadsvillkor publicerades i höstas, men Joachim Vogel har inte fått några reaktioner från politiskt håll.
—Det vet inte vad de ska göra åt det. Hur ska man besluta att bostadsmarknaden ska skaka fram 200 000 bostäder som ska kunna betalas av unga? Vem skaffar fram ett par hundra tusen jobb? Det finns ingen som har receptet!
I början av 1990-talet var Joachim Vogel med och tog fram Generationsutredningen, som också handlade om ungas levnadsvillkor och framtidsutsikter.
—Det var precis samma frågeställningar och resultat, även om det inte var lika allvarligt då.

Lyckligt lottad
UNT: Känner du dig lyckligt lottad som är äldre?
—Jajamän! För fyrtio år sedan var det en oerhört annorlunda situation. 40-talisterna har haft en särställning, sedan har konkurrensen tilltagit.
Inför det nya året målar Joachim Vogel framtiden för unga i svart.
—Jag har svårt att se att det skulle bli en förbättring. Frågan är om man ens kan hålla den situation man har idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om