Vrid fram klockan för miljön

I natt vrider alla ­EU-medborgare fram klockan ­samtidigt en timma. Klockan två blir klockan tre. Proceduren kan ­kännas ­onödig men tanken är att vi ska spara energi. I USA och Kanada har man i år ­förlängt sommartiden för att ­medborgarna ska ­behålla lamporna släckta längre.

Uppsala2007-03-24 14:18
Annika Qarlsson, riksdags­ledamot för centerpartiet, är en av dem som anser att det vore bättre med en enhetlig tid över hela året. Tillsammans med partikollegan Ulrika Carlsson har hon skrivit en motion om att Sverige bör driva frågan i EU. Ett av argumenten är att energi­åtgången skulle påverkas, ett annat att ljus minskar antalet depressioner i samhället.
- Problemet med att ställa om timmar är att många inte mår bra av det. Jag har blivit kontaktad av personer som jobbar inom äldreomsorgen som berättar att många gamla har svårt att ställa om, säger Annika Qarlsson.

För att underlätta för transporter och kommunikationer mellan EU:s medlemsländer infördes en gemensam tidpunkt, sista söndagen i mars, för omställningen av sommartid 2001. Detta innebar för Sverige, förutom att riksdagen förlorade besluts­makten, att övergången till normaltid blev framflyttad med en månad. I år ska EU-kommissionen utreda vilka konsekvenser detta har fått för exempelvis jordbruket och miljön.
Annika Qarlsson tror inte att motionen kommer att få några effekter på kort sikt. Frågan prioriteras varken inom politiken eller forskningen.
- Det måste fram mer fakta på bordet men det blir spännande att se vad de kommer fram till i utredningen, säger hon.

När Sverige införde sommartid första gången, 1916, utlöste det ilskna protester bland landets bönder som var oroliga för att det skulle påverka kornas mjölkproduktion negativt. Försöket upprepades inte året därpå utan det var först med 1970-talets oljekris som debatten om energiförbrukningen väcktes på nytt. Men det dröjde ända till 1980 innan regeln återinfördes i Sverige.

I USA och Kanada har man i år förlängt sommartiden med tre veckor för att spara ytterligare energikostnader. Enligt Edward Markey, demokratisk ledamot för Massachusetts i representanthuset, räknar USA med att kunna spara 30 miljarder när behovet
av energi minskas under den extra­timman som det är ljust.
Svenska naturskyddsföreningen har inte analyserat om det är en viktig miljöfråga som bör drivas av Sverige på EU-nivå.
- Jag har inte hört det argumentet och vet inte hur mycket vi energi vi skulle kunna tjäna på det, säger general­sekreterare Svante Axelsson.

I dag används sommartid i ungefär 70 av världens länder. Regeln finns, förutom i EU-länderna, ibland annat Chile och Egypten men däremot inte i Japan eller Kina.
Har du svårt att minnas hur uret ska vridas? Tänk då på att grillen ställs fram på våren och ställs tillbaka på hösten. Klockan två, natten till söndag, blir klockan tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om