von Sydowska morden - en psykologisk gåta
Två uppmärksammade historiska kriminalfall i Uppsala har aktualiserats i vinter. Det ena rör biskop Dick Helander och de anonyma breven, det andra de von Sydowska morden som ägde rum 6 mars 1932. Affärsjurist Anders Frigell, Uppsala, är lidelsefullt kriminalhistoriskt intresserad och har engagerat sig i båda fallen. Fredrik von Sydow - en psykologisk gåta är titeln på hans kommande bok om händelserna för 70 år sedan på Norr Mälarstrand i Stockholm och Hotell Gillet i Uppsala.
Han har även talat med Fredrik och Ingun von Sydows dotter, som var tre år när morden ägde rum, liksom Fredriks lillasyster och kusin som var i de tidiga tonåren när de upptäckte de döda i våningen på Norr Mälarstrand.
- Händelserna för 70 år sedan har förstås alltid varit ett svart, hemskt minne för familjen. Det har känts bättre för dem nu, sedan de fått en delvis annorlunda bild än den mörka de hittills burit med sig. Det var modigt av dem att åka till Uppsala och träffa mig.
Shakespearsk berättelse
Anders Frigell är djupt fascinerad av historien om Fredrik von Sydows liv och död.
- Det är en berättelse som är rent shakespearsk, med de båda unga älskande som inte får varandra, med grymma fäder och det gemensamma beslutet att söka döden. Den innehåller allt: dramatik, framgång, skönhet, begåvning, kriminalitet och det yttersta våldet.
Han säger att han under arbetets gång ofta frågat sig
hur Fredrik von Sydow, en intelligent, vänsäll 23-årig man med lysande framtidsutsikter kunde begå ett sådant brutalt massmord.
- Och hans vackra, begåvade hustru Ingun som var med ända fram till slutet - hur fungerade hon? Hon såg sin man döda tre personer och ingick sedan en självmordspakt med honom. Dessa psykologiska gåtor har utmanat mig att ta reda på vad som hände.
- Det är intressant att se hur omdömet av hela Fredrik von Sydows person påverkats av hans handlingar. Det har i efterhand påståtts mycket om honom, saker som jag kontrollerat och som visat sig vara tagna ur luften.
Oerhört begåvad man
Han beskriver Fredrik von Sydow som en oerhört begåvad ung man, med bästa studentbetyg. Universitetsstudierna i filosofi och juridik gick inte lysande men hyfsat. När vännerna sedan vittnar om honom vittnar berättar de samfällt om en charmig, rolig och omtänksam kamrat.
- Fredrik von Sydow var en festprisse och en vildbase, men ingen desperado, sammanfattar Anders Frigell och citerar sin kommande bok: "Rumlande får ett romantiskt skimmer om rumlaren blir justitieråd, men ses som något fasansfullt och som en del i ett orsakssamband om rumlaren blir mördare".
I boken framkommer en delvis ny bild av förhållandet mellan far och son.
- De var goda vänner. Hjalmar von Sydow beundrade sonen och hade stora framtidsplaner för honom. Han blev också besviken många gånger och förskräcktes säkert ofta över hans vandel och vilda leverne i Uppsala.
Fadern accepterade inte hans hustru
Men det fanns en stark meningsmotsättning mellan dem. Fadern accepterade inte sonens val av hustru. Han lät dem inte bo tillsammans trots att de var gifta och hade en treårig dotter.
- Båda fäderna var ense om detta. Inguns far Alrik Sundén-Cullberg, som inte heller var någon obemärkt person utan mannen som byggt upp försäkringsbolaget Hansa, vägrade i sin tur att betrakta Fredrik som Inguns man.
Slog fadern i huvudet
Anders Frigells slutsats är att det är Hjalmar von Sydows negativa inställning till Ingun som leder till tragedin 6 mars.
- Min teori är att Fredrik sökte upp sin pappa den där marsdagen för att prata om framtiden. Han hade lovat bli klar med studierna till hösten. Kanske hade han förhoppningar om att få leva tillsammans med sin hustru och sitt barn.
- Men beskedet blev inte vad han hoppats. Kanske sade fadern något förklenande om Ingun, som Fredrik älskade djupt. Man måste komma ihåg att Fredriks psykiska status påverkades av att han druckit mycket alkohol under en tid. Han greppade i ilskan första bästa föremål och slog fadern i huvudet upprepade gånger.
Mord i affekt
Det viktigaste för Anders Frigell - och för de efterlevande - är att han anser sig ha bevisat att de tre morden på Norr Mälarstrand 3 inte var kallblodigt planerade utan begicks i affekt.
- Det är ändå en viss gradskillnad på att ha begått ett brott i hastigt mod jämfört med ett kyligt kalkylerande mord, reflekterar han.
- Den järnstång som pekats ut som mordvapnet är enligt nya undersökningar inte det föremål som dödade offren. Professor Sidsel Rogde, patolog och obducent, har gått igenom gamla bilder och protokoll. Materialet vi gått igenom visar att järnröret omöjligt kan vara mordvapnet.
Anders Frigell säger att offrens skador i stället verkar vara gjorda av ett strykjärn. Något sådant återfanns inte i lägenheten på Norr Mälarstrand, visar den gamla polisutredningen.
- Jag tror att det von sydowska strykjärnet är det rätta mordvapnet, och att Fredrik kastade det i Riddarfjärden innan de åkte till Uppsala för att fullfölja sin självmordspakt. De visste redan då att allt var förlorat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!