– Jag är gärna i Sigtuna kommun och i grannkommunerna, nordostkommunerna. Vi socialdemokrater har ingen riksdagskvinna eller riksdagsman i Upplands Väsby, Vallentuna, Järfälla, Täby eller ens neråt Österskär, säger Björn von Sydow.
När intervjun görs är han i familjens fritidshus i Sigtuna stad. På samma tomt finns ett 1700-talshus som är under renovering för att bli permanentbostad.
Snart börjar politikens årliga show, Almedalsveckan på Gotland, 4–10 juli. På måndagen ska Björn von Sydow sitta i en panel som diskuterar vad fredsfrämjande civila och militära operationer är för något. På tisdagen i en debatt om bland annat Vad är det som faktiskt inte har rösträtt? Arrangör är Vetenskapsrådet, där han är ordförande.
– En forskare ska presentera ny forskning om rösträtten och unga människor. Ska gränsen gå just vid 18 år? Eller 17? Vi i panelen ska kommentera. Passar mig bra, jag är ju statsvetare i botten.
Själv befinner du dig ju i andra änden av åldersskalan. Men du väljer att inte pensionera dig i höst?
– Det fanns behov av en äldre kandidat men med sinnet öppet för moderna samhällssituationer i Stockholmsområdet. Om man tänker i olika kategorier i befolkningen och hur de är representerade i kommunfullmäktige och riksdagen: hög-/låginkomsttagare, män/kvinnor, invandrarbakgrund, utbildningsnivå – så är den största avvikelsen just dem som är över 65.
Björn von Sydows mor Tullia, som varit riksdagskvinna högt upp i åldern, tillstyrkte hans beslut livligt. ”Hon är verkligen supporter”.
– Det handlar ju inte bara om äldreomsorg- och pensionsfrågor man har med sig sin generations erfarenheter, ett knippe av gemensamma upplevelser. Det är en viktig sak i politiskt beslutsfattande som är en blandning av individuellt inflytande och kollektiva beslut.
Vilka är dina hjärtefrågor?
– Forskning och högre utbildning, de äldres ställning som bör förbättras i samhällslivet samt Europasamarbetet, säger Björn von Sydow.
På frågan om han har något favoritområde ifall de rödgröna vinner valet och en ministerpost skulle bli aktuell, härmar han den gamla Centerledaren Gunnar Hedlunds knarriga stämma när denne citerar det gamla ordspråket om att inte sälja skinnet förrän räven är skjuten.
– Men i princip säger jag ja till att få så mycket inflytande som möjligt.
Men det kan lika gärna bli fortsatt jobb som oppositionspolitiker. Läget är väldigt jämnt inför valet den 19 september och det är ovisst hur fyraprocentsspärren kommer att slå, påpekar han.
– Som oppositionspolitiker är det ens uppgift att visa på alternativ. Man ska vara försiktig med baksätesstyrning, att gå in och tycka om sådant man varit ansvarig för förut. Men när den nuvarande regeringen prioriterade försvarets internationella uppgifter så otroligt mycket, och avskaffade värnplikten, då sade jag ifrån rätt kraftigt – att man valt en väg som inte var bra i förhållande till omvärlden och våra resurser. Det fick genomslag i media, och har nog lett till att Folkpartiet lagt om sin försvarspolitik. Så man kan ha inflytande som oppositionspolitiker, inte i riksdagsbeslut vanligtvis, men i opinionsbildningen, säger Björn von Sydow.
Fotnot: Björn von Sydow är inte den ende lokale politikern som är nominerad. Pernilla Bergqvist till exempel står på plats 35 på Folkpartiets lista. Känner du till fler riksdagskandidater från Sigtuna eller Knivsta kommuner? Hör av dig till Sigtunabygden!