"Finns gömda personer som inte vågar söka vård"

Frågan om papperslösa ska rapporteras av offentligt anställda ska utredas. Regionstyrelsens ordförande Emelie Orring (M) har inte märkt att förslaget skapat någon oro – en bild som inte delas av ideell vårdpersonal i Uppsala.

Ingemar Persson, volontär på den ideella organisationen Läkare i världen, möter papperslösa, asylsökande och EU-migranter som inte kan eller vågar besöka den regionala vården.

Ingemar Persson, volontär på den ideella organisationen Läkare i världen, möter papperslösa, asylsökande och EU-migranter som inte kan eller vågar besöka den regionala vården.

Foto: Jessica Eliasson

Uppsala2023-07-06 11:00

– Det finns gömda personer som inte vågar söka vård, och vi är till för dem.

Ingemar Persson är pensionerad läkare. Han jobbar som volontär på Läkare i världen, LIV – en ideell organisation som arbetar med allas lika rätt till vård. På torsdagskvällar möter volontärerna papperslösa och asylsökande som inte kan, vill eller vågar söka regional vård.

undefined
"Skuggsamhället består av människor, och vi är till för dem", säger Ingemar Persson på Läkare i världen. Organisationen arbetar för allas lika rätt till vård, även de som lever gömda och saknar uppehållstillstånd. De är kritiska till Tidöavtalet.

– De tänker: "Kommer de att ange oss?" De här människorna kommer från tortyr, misshandel och våld. Det är inte lätt att veta vem man ska lita på då, säger han.

Vård är en mänsklig rättighet, det står i FN:s deklaration och andra internationella dokument. Det gäller för alla människor, papperslös eller ej.

Efter att Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, presenterades märkte LIV en förändring. Där står det att man ska utreda en anmälningsplikt för offentliganställda. I praktiken kan det innebära att vårdgivare måste rapportera papperslösa.

undefined
Flera regioner har skickat in skrivelser till regeringen där de meddelar att de kommer att gå emot Tidöavtalet om utredningen bestämmer att vårdpersonal ska vara skyldiga att rapportera papperslösa. Det är inte aktuellt för Region Uppsala, säger Emelie Orring (M).

– Vi såg en ökad andel papperslösa som sökte sig till oss, framför allt i Stockholm. Med Tidöavtalet ser vi en ökad oro och en stor risk att man inte vågar söka vård, säger Annie Palm, regionsamordnare för Stockholm, Uppsala och Örebro på LIV.

Även i Uppsala vittnar volontärer på LIV om att deras patienter känner oro inför att bli rapporterade.

– Det är klart att vi kan berätta vilken rätt till vård man har och att Tidöavtalet inte har trätt i kraft än, men det är svårt att säga hur det biter på deras oro, säger Annie Palm.

undefined
Alla vuxna har rätt till vård som inte kan anstå. Hos Läkare i världen kan papperslösa och asylsökande få kostnadsfri vård för icke akuta tillstånd. Patienten kan till exempel gå i samtalsterapi, få antidepressiv medicin utskrivet eller träffa en fysioterapeut. Bild från Läkare i världens mottagning i Stockholm.

Den största utmaningen för mottagningen i Uppsala är dock en annan – att nå ut med information.

Det är inte lätt att förklara att LIV inte hör till den regionala vården. Man måste informera om att LIV inte kommer att rapportera dem till Migrationsverket, oavsett vad utredningen i Tidöavtalet kommer fram till, menar Ingemar Persson.

undefined
Ingemar Persson, volontär på den ideella organisationen Läkare i världen, möter papperslösa, asylsökande och EU-migranter som inte kan eller vågar besöka den regionala vården.

– Vi tror att det finns fler där ute som behöver vård, men som inte vet om oss eller inte vågar söka sig till oss.

Varför har ni fått den uppfattningen?

– Ta till exempel de ensamkommande pojkarna från Afghanistan. De skulle utvisas, men på grund av läget i Afghanistan kunde de inte återvända, så de släpptes ut från Migrationsverkets förvar. De lever i en oerhört osäker tillvaro. Vi träffar de här killarna, men vi vet att det finns fler.

Ett argument för att utreda anmälningsplikten är att de som inte har rätt att vara här ska återvända till sina hemländer. Vad tänker du om det?

– Det är klart att det måste vara så att man ska ha asylskäl för att vara här. Men lagstiftning ska inte avskräcka människor från att söka vård som de är i behov av. Det finns människor som av olika anledningar inte känner att det är ett alternativ att återvända, och de har också rätt till vård, säger Ingemar Persson.

Enligt Emelie Orring (M) är det inte aktuellt för Region Uppsala att skicka in en skrivelse till regeringen där man motsätter sig den eventuella anmälningsplikten i vården, eftersom frågan fortfarande väntar på att utredas. Hon menar att det istället skulle skrämma upp folk.

undefined
När politiska förslag väcker frågor och oro i samhället brukar människor höra av sig till Emelie Orring (M), regionstyrelsens ordförande. När det gäller Tidöpartiernas utredningen om att rapportera papperslösa i vården har hon inte hört någon oro.

Kan du tänka att det skapar oro, även om det bara handlar om en utredning?

– Vanligtvis hör folk av sig när de är oroliga, men jag har inte hört något, säger Emelie Orring.

Ingemar Persson tycker att det vore rätt av regionen att ta ställning till förslaget.

– Men regionen kanske tänker att man kommer gå emot när utredningen är färdig istället, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!