Volontärer hjälper Knivstaföretag leverera vattenreningsutrustning

Vatten är en bristvara i katastrofens Asien. På det lilla företager DTI Sweden utanför Knivsta jobbar frivilliga för att leverera vattenreningsutrustning till området.

Volontären Maria Thornberg och marknadschef Peter Holmberg jobbar för högtryck i labbet.B3Maja Lander arbetar frivilligt för att få fram reningsutrustning till behövande i Asien.B4-5En liten flaska renar 300 liter vatten.

Volontären Maria Thornberg och marknadschef Peter Holmberg jobbar för högtryck i labbet.B3Maja Lander arbetar frivilligt för att få fram reningsutrustning till behövande i Asien.B4-5En liten flaska renar 300 liter vatten.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2005-01-08 00:00
— Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till, säger Maria Thornberg, volontär från Stockholm.
DTI håller till i en moderinserad ladubyggnad i byn Vidbo öster om Knivsta. Vanligtvis jobbar bara två personer här. Men sedan katastrofen går produktionen för högvarv, med hjälp av ideella krafter.
— En av våra delägare har omkommit därnere, bland annat av den anledningen har vi beslutat att skänka material till vattenreningsprodukter för 300 000 kronor. Genom att flera personer ställer upp och jobbar ideellt med att sätta ihop utrustningen så får vi ut mycket för pengarna. Det mesta av vår produktion sker annars i Gnesta, säger DTI:s chef Iwan Zätterquist.

Desinfecerar vatten
Företaget har en egen produkt för desinfektion av dricksvatten. Den heter Xinix och förpackas i små flaskor som hälls direkt i det förorenade vattnet. Det blir då drickbart igen. Till i dag har DTI levererat utrustning till Phuket för rening av 500 000 liter vatten, det dubbla till Sri Lanka och Indonesien. Leveranserna sker i samarbete med organisationerna IOGT och NTO.
— De finns på plats sedan länge i regionen så vi kunde snabbt få ned Xinix. Vi har också varit i kontakt med Röda korset och Räddningstjänsten med de har inte varit intresserade av samarbete med oss, säger Iwan Zätterquist.
Cirka 1 300 flaskor räknar hans fyra volontärer med att producera i dag. En dem är Maria Thornberg från Stockholm som i vanliga fall jobbar med hemlösa. Det är fjärde dagen hon åkt ut för att arbeta frivilligt hos DTI.
— Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till. Varje liten flaska kan rena ett badkar med vatten. Jag kommer att jobba med det här så länge det behövs. Alla är ju drabbade av katastrofen på något sätt och det här är ett sätt att hjälpa till snabbt, säger hon.

Amerikanska intressen
DTI jobbar inte bara ideellt. Iwan Zätterquist, som också är uppfinnare, kom på vattenreningsmetoden i slutet av 1970-talet. Sedan dess har han arbetat för att kommersialisera den. I dag ägs företaget till största delen av amerikanska intressen. En ny stor kund är det amerikanska försvarets specialtrupper och sjukvårdspersonal.
—  Det var planerat att vi skulle börja leverera till USA i april. Men en första leverns kommer att ske redan nästa vecka och ska användas för arméns civila insater i katastrofområdet, säger Iwan Zätterquist.
Som en bieffekt av insatserna hoppas han att intresset för Xinix ska ökar.
— Marknadsföringen betyder naturligtvis mycket för oss som företag, säger han.
DTI:s omsättning förra året beräknas till nio miljoner kronor. För 2005 har bolaget tagit hem order värda fyra miljoner och två nya produktionsanläggningar planeras i USA
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om