VM-resor lockar inte uppsalaföretag
Svenska företag erbjuds att köpa paketresor till fotbolls-VM för 10 000-tals kronor. Men Uppsalas företagare drar sig för att bjuda sina affärskontakter på dyr representation. Många är rädda att det ska klassas som mutbrott.
— Representation får bara ske i direkt anslutning till en affärsrelation. Det gäller att fundera på om ett evenemangspaket till fotbolls-VM verkligen har en sådan direkt anslutning.
Teliachefer åtalade
Hans tveksamhet grundas på det uppmärksammade rättsfall där Telia Soneras chefer Anders Igel och Marie Ehrling har åtalats för bestickning efter att de bjudit företrädare för flera stora kunder på middag och musikal.
— Med tanke på vad Teliacheferna är anklagade för så skulle jag vara försiktig, särskilt med aktuella paket som det till fotbolls-VM, säger Lars Hennix, regionchef på Företagarna Uppsala.
VM-paketen kostar mellan 20 000 och 30 000 kronor. Att det anses känsligt att erbjuda en sådan resa till en affärskontakt beror, vid sidan av priset, på att möjligheten för allmänheten att få tag på VM-biljetter varit mycket begränsad.
Företagen försiktigare
Patrik Frisberg är försäljningsansvarig på Infront, som säljer de här biljetterna i Norden. Han säger att åtalet mot Igel och Ehrling gjort att en del större företag blivit försiktigare med att köpa dyra representationspaket.
- Men man ska komma i håg att Telia Sonera-cheferna är åtalade för att de bjöd in offentliganställda. Statliga och kommunala myndigheter köper inte de här paketen, och det gör inte heller de företag som har dem som kunder.
- Det här handlar om att vårda sina kundrelationer. Det är inga mutor. Man kommer varandra mycket närmare under en sådan här resa än under en halvtimmes affärsmöte.
Bara sex företag i Uppsala har köpt VM-paket av Infront, som inte vill lämna ut sina kunder. Men på de uppsalaföretag som UNT varit i kontakt med är man försiktig med dyra representationsresor.
Arbete måste ingå
— Vi åker inte. Man kan inte åka på något bara för att det är en kul grej. Det måste vara förenat med lite arbete också, säger Lars Svensson, vd för Sh bygg AB, med drygt 100 anställda, och tillägger att han nu för tiden noga kollar upp reglerna för representation.
I samband med företagets 80-årsjubileum för några år sedan bjöds gästerna, bland annat högt uppsatta lokala politiker, på middag och alkohol.
Samtliga inblandade friades sedan från misstankar om mutor eller bestickning.
— Det var inget roligt med de misstankarna. Jag har en känsla av att om företaget bjuder på något måste det vara väldigt seriöst och med ett arbetsrelaterat innehåll.
Ulf Ahlinder, vd på bilfirman Sven Wixner i Uppsala tycker inte heller att det är motiverat att bjuda på dyra resor till VM i Tyskland.
- Det är för långt bort. Dessutom har vi en skattelagstiftning som omöjliggör den sortens resor, det är ju på gränsen till muta eller bestickning. Jag tror inte att Skatteverket skulle godkänna upplägget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!