Vittne ska träda fram

Fallet med en knivdödad 37-årig man i Rickomberga i Uppsala väntas i dag ta en ovanlig vändning i hovrätten. Åklagarens enda vittne, som avstod från att vittna i tingsrätten, har förklarat sig beredd att peka ut den skyldiga.

Rättegång i Svea hovrätt.

Rättegång i Svea hovrätt.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala2014-01-15 08:00

När mannen avled av ett knivhugg i bröstet en natt för drygt ett år sedan i en bostad i Rickomberga fanns bara två andra personer på platsen - mannens 35-åriga sambo och hennes 46-åriga väninna. Båda kvinnorna greps och häktades misstänkta för mord, men förnekade att de tagit livet av mannen. De hade mycket oklara minnesbilder av vad som skett under natten men efterhand berättade 46-åringen i polisförhören att hon sett väninnan sticka kniven i mannen. 46-åringen släpptes medan 35-åringen åtalades för mord.

Vid rättegången valde emellertid 46-åringen att utnyttja sin rätt att slippa vittna, eftersom hon tidigare stått i en släktskapsrelation till sin väninna. Enligt en bestämmelse i rättegångsbalken behöver inte närstående vittna mot varandra. Hennes uppgifter från polisförhören fick i det läget inte heller åberopas som bevis. Därmed föll åklagarens tyngsta kort mot 35-åringen, som friades.

Senare har 46-åringen gjort klart för utredarna att hon är beredd att vittna i en kommande rättegång. Den friande domen överklagades till Svea hovrätt som nu under två dagar ska pröva bevisen mot den mordåtalade kvinnan. Kammaråklagare Elin Blank anser att det enda vittnets berättelse är tillräcklig för att tillsammans med övrig bevisning leda till en fällande dom:

– Hon har i polisförhören beskrivit hur hon sett den misstänkte göra en rörelse med kniven mot mannens kropp. Inför rättegången i hovrätten finns inga andra indikationer än att hon står fast vid sin berättelse, säger Elin Blank.

Spår av blod och dna finns från brottsplatsen men inga fynd binder någon av kvinnorna till gärningen. 35-åringens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson, anser att 46-åringens vittnesmål ska bedömas med stor skepsis:

– Man måste beakta att det är uppgifter som lämnas från en tidigare medåtalad. Det går inte att bortse ifrån att hon kan ha intresse av att skydda sig själv, säger han.

Försvaret kommer också att peka på det faktum att 46-åringen i ett tidigt skede av utredningen fick felaktig information från polisen om innehållet i de larmsamtal som under natten ringdes från bostaden till SOS Alarm. Uppgifterna kan sedan ha legat till grund för hennes utpekande av väninnan, enligt försvaret:

– Den berättelsen lämnas först efter hon fått den felaktiga informationen, säger Bengt-Göran Hugoson.

Om 46-åringen står fast vid sitt vittnesmål talar mycket för att åklagaren i slutfasen av rättegången begär att den åtalade kvinnan på nytt ska häktas för mord, en fråga som i så fall avgörs av hovrätten.

Detta har hänt

Natten till 16 december 2012 knivdödades en 37-årig man i en bostad i Rickomberga i Uppsala. I bostaden fanns också två kvinnor - mannens 35-åriga sambo och hennes 46-åriga väninna. Båda nekade till gärningen. När polisen anlände låg mannen på hallgolvet med en kniv i handen, men utredarna tror att någon av kvinnorna placerat vapnet där, för att få det att se ut som om han huggit sig själv. 35-åringen åtalades senare för mordet men friades av Uppsala tingsrätt. Domen överklagades till hovrätten där den 46-åriga kvinnan nu väntas peka ut 35-åringen som förövare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om