Vitryggiga hackspetten ska räddas

Situationen för den vitryggiga hackspetten är kritisk. I dag finns endast ett enda häckande par i Sverige. Men nu utpekas Uppsala län som den region som kan bli den sällsynta fågelns räddning.

Uppsala2007-03-26 00:01
Tidigare i år har uppgifter förekommit i media som menar att den vitryggiga hackspettens existens i Sverige inte går att rädda. Men det är något som Kristoffer Stighäll, projektledare för det åtgärdsprogram som startade för snart två år sedan, bestämt förnekar.
- I och med åtgärdsprogrammet ser det bättre ut. Jag tror att vi redan i år kan ha fler än ett häckande par, säger han.

Förutsättningarna har ändrats med åtgärdsprogrammet. Den vitryggiga hackspetten är beroende av lövskog och missgynnas av dagens välskötta skogar där de ekonomiskt lönsamma barrträden ges mest utrymme. I lövskog som får mycket sol trivs de insekter som den vitryggiga hackspetten lever av, och just nu arbetar projektet för att anpassa skogsområden efter fågelns behov.
- Pengarna som satsas i programmet är nödvändiga, för det gör att vi kan ersätta skogsägare för att de inte avverkar där den vitryggiga hackspetten trivs, förklar Kristoffer Stighäll.

I dag finns ungefär tjugo vitryggiga hackspettar i Sverige, problemet är att de inte kommer i kontakt med varandra. Det enda häckande paret finns i Värmland. I nedre Dalälvsregionen finns en hane och en hona. Den ena i Färnebofjärdens nationalpark och den andra någonstans mellan Söderfors och Älvkarleby. Projektet har även försökt plantera ut fåglar i regionen, men utan framgång. Trots det tror Kristoffer Stighäll att Uppsala län kommer att spela en viktig roll för den vitryggiga hackspettens överlevnad.
- Där finns världens potential. Vid Dalälven, Tämnaren, Dannemora, Lövstabruk och Forsmark är det mycket lövskog. Tillsammans med Värmland och Dalsland är det viktiga områden, berättar han.

Anledningen är att Finland med framgång lyckats förbättra situationen för den vitryggiga hackspetten. Förhoppningen är att några av dem letar sig via Åland till Sverige. Nästa anhalt blir därefter sannolikt Dalälvsregionen.
Trots att åtgärdsprogrammet ökar förutsättningarna för fågeln att överleva i Sverige är framtiden osäker. 2008 löper projektet ut och vad som händer sedan är oklart.
- En annan sak som måste tacklas är hur mycket av lövskogen som blir biobränsle. Suget efter det kommer att öka i framtiden, vilket förändrar förutsättningarna, säger Kristoffer Stighäll.
Fakta:

Det var i juni 2005 som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen lanserade ett åtgärdsprogram för den allt mer sällsynta vitryggiga hackspetten. Projekttiden löper ut 2008 och beräknas kosta sammanlagt 200 miljoner kronor. Målet är att ge fågeln förutsättningar för att överleva och öka i Sverige. Men även 200 andra arter gynnas av åtgärdsprogrammet.

Den vitryggiga hackspetten är nämligen en art med "paraplyfunktion". Den skapar förutsättningar för många andra arter. I dag finns ett tjugotal vitryggiga hackspettar i Sverige, två av dem i Uppsala län, men endast ett häckande par.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om