Vitaminpiller kan vara meningslösa
Omega 3, multivitaminer, järntabletter och kalcium. Reklamen uppmanar oss ständigt att tillsätta en massa viktigheter i tablettform till vår kost. Men visste du att om man äter bra och varierat behöver man faktiskt inte tillsätta en enda vitamin?
Foto: Staffan Claesson
- Om man följer grunderna i våra livsmedelsrekommendationer och äter mycket fisk, grönsaker och fullkornsprodukter behöver man inte tillsätta något, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.
Generellt är det så att de enda som enligt Livsmedelsverket faktiskt behöver någon typ av kosttillskott är barn under två år, kvinnor som vill bli gravida, veganer och äldre över 70 år. För kvinnorna är det folsyra som behöver tillsättas. Folsyra är en form av B-vitamin som bland annat förebygger ryggmärgsbråck hos fostret. Tidigare rekommenderades AD-droppar till barn under två år, men undersökningar visade att svenska barn fick i sig tillräckligt av vitamin A ändå och i dag är det bara D-vitamin som gäller för de yngsta.
- Små barn behöver D-vitamin eftersom vi främst får det från solen och är man riktigt liten bör man inte vara ute i solskenet. Veganer bör äta D- och B12-vitamin och även äldre behöver D-vitamin, särskilt de som inte är ute så mycket, säger Irene Mattisson.
Det kan också finnas andra individuella anledningar till att man behöver tillsätta vitaminer eller mineraler till sin kost, men då handlar det oftast om att man är sjuk, gammal eller äter dåligt. Unga kvinnor kan behöva tillsätta järn, men i övrigt är tillskotten många stoppar i sig dagligen helt onödiga. Att äta för mycket vitaminer och mineraler kan rentav vara skadligt för kroppen.
- Om man väljer att äta tillskott ska man absolut inte kombinera olika sorter, det kan vara farligt, säger Irene Mattisson.
Riktigt stora överdoser kan till och med öka risken att dö i förtid, men de vanligaste tillskotten gör varken till eller från, enligt Irene Mattisson.
- Vitaminer som säljs på apoteket ligger ofta på precis på gränsen till det rekommenderade näringsintaget, så de är inte farliga. De är harmlösa och meningslösa.
FAKTA:
Ät rätt och slipp tillskott
Den som följer Livsmedelsverkets kostråd har bra förutsättningar för att slippa lägga ut pengar på överflödiga kosttillskott:
+ Ät mycket frukt och grönt, runt ett halvt kilo om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
+ Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
+ Välj nyckelhålsmärkta livsmedel.
+ Ät fisk två till tre gånger i veckan är lagom.
+ Använd flytande margarin eller olja i matlagningen.
På Livsmedelsverkets hemsida finns det specifika kostråd för bland andra barn, gravida och vegetarianer.
I stället för tabletter
+Vitamin A finns i leverpastej, margarin, morötter och krabba.
+Vitamin B1 (Tiamin) finns i griskött, gröna ärtor och bönor.
+Vitamin B2 (Riboflavin) finns i mjölk och ägg.
+Vitamin B6 finns i inälvor, banan och potatis.
+Vitamin B12 finns i kött, mjölk, fisk, skaldjur och lever.
+C-vitamin finns i svarta vinbär, apelsin, blomkål, broccoli och vitkål.
+D-vitamin finns i makrill, lax, berikade mjölkprodukter och margarin.
+E-vitamin finns i solrosolja, rapsolja och nötter.
+Järn finns i kött, fågel, inälvsmat, bönor och fullkornsprodukter.
+Kalcium finns i mjölkprodukter, spenat och grönkål.
+Folat (så kallas folsyran i livsmedel) finns i baljväxter, spenat och broccoli.
+Omega 3 finns i fisk, rapsolja och margarin baserad på rapsolja.
Ät rätt och slipp tillskott
Den som följer Livsmedelsverkets kostråd har bra förutsättningar för att slippa lägga ut pengar på överflödiga kosttillskott:
+ Ät mycket frukt och grönt, runt ett halvt kilo om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
+ Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
+ Välj nyckelhålsmärkta livsmedel.
+ Ät fisk två till tre gånger i veckan är lagom.
+ Använd flytande margarin eller olja i matlagningen.
På Livsmedelsverkets hemsida finns det specifika kostråd för bland andra barn, gravida och vegetarianer.
I stället för tabletter
+Vitamin A finns i leverpastej, margarin, morötter och krabba.
+Vitamin B1 (Tiamin) finns i griskött, gröna ärtor och bönor.
+Vitamin B2 (Riboflavin) finns i mjölk och ägg.
+Vitamin B6 finns i inälvor, banan och potatis.
+Vitamin B12 finns i kött, mjölk, fisk, skaldjur och lever.
+C-vitamin finns i svarta vinbär, apelsin, blomkål, broccoli och vitkål.
+D-vitamin finns i makrill, lax, berikade mjölkprodukter och margarin.
+E-vitamin finns i solrosolja, rapsolja och nötter.
+Järn finns i kött, fågel, inälvsmat, bönor och fullkornsprodukter.
+Kalcium finns i mjölkprodukter, spenat och grönkål.
+Folat (så kallas folsyran i livsmedel) finns i baljväxter, spenat och broccoli.
+Omega 3 finns i fisk, rapsolja och margarin baserad på rapsolja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!