Vita fingrar välkänt begrepp inom byggbranschen

Vita fingrar är ett välkänt problem inom byggbranschen. Att det ofta är vibrationer som orsakar sjukdomen är inte lika känt, trots att arbetsgivarna är skyldiga att arbeta förebyggande och erbjuda hälsokontroller. På arbets- och miljömedicinska kliniken vid Akademiska sjukhuset erbjuder man kostnadsfria undersökningar för att uppmärksamma problemet.

Uppsala2009-04-06 08:00
Sedan 2005 är arbetsgivaren skyldig att erbjuda regelbundna hälsokontroller för dem som exponeras för vibrationer, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men Robert Wålinder, överläkare på arbets- och miljömedicinska kliniken, uppskattar att bara en bråkdel erbjuds läkarundersökning via arbetsplatsen.
- Jag skulle säga att bara 2 av 30 erbjuds kontroller. Antalet besök på företagshälsovården överensstämmer inte med antalet som arbetar inom vibrationsutsatta yrken, säger han.

Undersöker man sig regelbundet är det lättare att fånga upp symtomen innan skadorna blir handikappande. Att byta arbetsuppgifter, arbeta under kortare stunder och använda sig av bättre maskiner är olika sätt att undvika att tillståndet förvärras.
- Det betyder inte att man måste sluta jobba, men det är viktig att inte fortsätta på samma sätt som innan, säger Robert Wålinder.
Arbets- och miljömedicinska kliniken arbetar med att upplysa om riskerna med att utsättas för vibration till olika arbetsgivare. Sedan ett år erbjuder man kostnadsfria läkarundersökningar.
- Egentligen ligger det på arbetsgivaren. Men vi hoppas att patienterna som kommer hit för vidare informationen så att fler kräver att få träffa en läkare, säger Robert Wålinder.

En annan tanke med undersökningarna är att de ska öka kunskapen kring riskerna med att dagligen utsättas för vibrationer. Föreskrifterna från 2005 innebär även att arbetsgivarna är skyldiga att kartlägga och informera de anställda om riskerna med att utsättas för vibrationer.
- De som inte erbjuder kontroller, arbetar oftast inte heller förebyggande. Det innebär större risker för att det ska hända något, säger Robert Wålinder.
Flera av dem söker hjälp hos byggnadsfacket i Uppland har skador som orsakats av vibrationer.
- Det är ett stort problem, säger Roine Eriksson, försäkringsansvarig i Uppsalasektionen.

I sitt arbete med att hjälpa Byggnads medlemmar med att föra sin talan i försäkringsärenden träffar Roine Eriksson på många som har fått vibrationsskador. Han upplever att problemen är störst på mindre firmor, som ofta tar in folk utan erfarenhet som inte är medvetna om riskerna.
- Speciellt i rivnings- och saneringsbranschen. Där kan de jobba med att bila upp golv och kakel under princip hela dagen, fast det inte är tänkt att man ska göra det mer än 8-20 minuter i sträck, säger han.
Roine Eriksson tror att det beror på en yrkeskultur, där det inte är accepterat att klaga.
- Jag har hört talas om fall där man har bilat upp golv så att maskinerna går sönder. Men vad händer med dem som arbetar med maskinerna? säger Roine Eriksson.

Facket arbetar inte med några särskilda insatser mot överexponering av vibrationer, men man arbetar med att informera skyddsombuden på arbetsplatserna om riskerna.
Roine Eriksson lider själv av vita fingrar efter ett yrkesliv inom byggbranschen.
- Jag kan inte längre använda gräsklipparen hemma utan att förlora känseln i fingrarna. När det är kallt ute är de stendöda, säger han.
Arbetsmiljöverket kontrollerar att arbetsgivarna efterlever föreskrifterna genom inspektioner.
- Konstaterar vi att exponeringen ligger över det givna värdet utan att arbetsgivaren erbjuder kontroller uppmanas de att införa hälsoundersökningar. Sker det ingen förändring leder det till böter, säger Bengt Johansson som är ansvarig för vibrationsfrågor på myndigheten.

Hittills har man inte arbetat specifikt med vibrationsfrågor.
- Det är så klart en resursfråga. Men kommer det signaler om att man inte följer föreskrifterna är det något vi måste ta till oss, säger han.
FAKTA
Man skiljer mellan två olika sorters vibrationer. Hand-armvibrationer uppstår när vid arbete med handhållna redskap som borr- eller slipmaskiner. Skogsmaskiner, dumprar eller andra motorfordon orsakar helkroppsvibrationer.
Drygt 400 000 personer i Sverige utsätts för vibrationer under minst en fjärdedel av arbetsdagen. Arbetsmiljöverket räknar med att 50 000-75 000 personer exponeras för vibrationer som överstiger insatsvärden, det värde som för med sig krav på medicinska kontroller och arbetsmiljöåtgärder.
Gränsvärden för hur lång tid man kan exponeras för vibration varierar beroende på vilken sorts redskap som används.
Hand-armvibrationer uppstår vid arbete med redskap man håller i, som borr- eller slipmaskiner. Följderna av att exponeras för mycket vibrationer varierar, men de flesta drabbade upplever problem med nedsatt känsel, styrka och finmotorik i armar och händer. Vibrationerna skadar nerver, kärl och muskler. Två av de vanligaste följderna är karpaltunnelsyndrom och så kallade "vita fingrar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om