Förslaget om mer tid i förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga kom från början från den rödgröna oppositionen. Men när förskolan blev en av de hetaste lokala valfrågorna pressades även den borgerliga alliansen till löften om att utöka tiden.
Under hösten arbetade kommunens tjänstemän sedan fram ett förslag om att öka vistelsetiden för barn till föräldralediga och arbetslösa från dagens 15 timmar i veckan till 20.
Men innan jul hade förslaget inte förankrats hos Uppsalas borgerliga politiker i barn- och ungdomsnämnden. Nämndens ordförande Cecilia Forss (M) sa då att förslaget innebar att man inte skulle kunna göra en lika stor ökning av personaltätheten i förskolan som man talat om, och att hon därför var tveksam. Men nu några veckor senare låter det annorlunda:
– Jag vill gärna se att det blir 20 timmar, säger hon.
Totalt berörs cirka 1 500 barn av förslaget som beräknas kosta 13 miljoner kronor årligen. Tanken är att den nya 20-timmarsregeln ska träda i kraft den 1 mars i år. Och att det då blir upp till varje enskild förskolechef att i samråd med föräldrarna besluta hur timmarna ska fördelas över veckan.
I tjänstemännens ursprungliga budgetförslag fanns också en satsning på att ge barn till föräldralediga och arbetslösa rätt till att gå på fritids, något de inte har i dag. Men detta har strukits helt i det nya budgetförslaget.
– Det skulle kosta 37 miljoner kronor och de pengarna har vi inte, säger Cecilia Forss.
Vistelsen i förskolan utökas
15 timmar i veckan blir 20 för barn till föräldralediga och arbetslösaSnart kan barn till föräldralediga och arbetslösa få mer tid i förskolan. Den borgerliga alliansen väntas i dag säga ja till ett förslag om att öka vistelsetiden från 15 till 20 timmar per vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!