Visst ger god hälsa resultat

Om de anställda mår bra ökar produktiviteten. Det visar en studie som forskare vid Karolinska institutet gjort. Sandvik Coromant i Gimo är ett företag där man arbetat aktivt med att minska sjukfrånvaron och öka trivseln.

Lena Pettersson som tillverkar hållare till svarvverktyg i verkstaden på Sandvik Coromant tycker att företagets satsningar på friskvård varit bra.

Lena Pettersson som tillverkar hållare till svarvverktyg i verkstaden på Sandvik Coromant tycker att företagets satsningar på friskvård varit bra.

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2005-11-17 00:00
På onsdagen gick forskare vid Karolinska institutet ut med resultatet av en studie som genomförts vid Stora Enso i Skutskär, Värö bruk, Volvo lastvagnar och Sandvik i Sandviken. För första gången har man lyckats bevisa att satsningar på hälsa och trivsel hos de anställda kan förbättra ett företags resultat.
Anders Bohlin är ansvarig för arbetsmiljö och rehabilitering vid Sandvik materials technology där 1 000 personer deltagit i studien. Han berättar att man både undersökt sjukfrånvaron och hur de anställda upplever att de mår på arbetsplatsen. Resultatet har jämförts med den faktiska produktion.
- Vi har fått tydliga belägg för att hälsa och ekonomi hör ihop, säger han.

Aktivt arbete på Coromant
Sandvik Coromant i Gimo har inte deltagit i forskarnas studie. Men även där har man arbetat aktivt med ett friskvårdsprojekt i två års tid. Platschef Kjell Söderhäll tycker att forskarnas slutsats egentligen är ganska självklar.
- Jag är helt övertygad om att hur man mår och hur man trivs på arbetet spelar en roll för resultatet.
I Gimo har man bland annat satsat på kampanjer för att få fler att motionera. Man har också försökt ta bort monotona moment i arbetet. Och de som har en hög korttidsfrånvaro har erbjudits att få göra en så kallad friskprofil.
Mikael Nordström, som är huvudskyddsombud för Metall, tycker att de flesta verkar se positivt på initiativet.
- Det har blivit lite fokus på de här frågorna och folk tycker det är kul att vi bryr oss.
Även Lena Pettersson ute i verkstaden tror att satsningen är bra.
- Jag tycker det är jätteviktigt. Många behöver en puff för att komma igång och motionera. Det här jobbet kan också vara ganska enahanda och då tror jag att arbetskamrater och att man hittar på något tillsammans är viktigt.

Ser positiva effekter redan nu
Inom kort kommer Gimoverken även att börja mäta var i organisationen det finns flest långtidsfriska, personer som varit friska i två år eller mer.
- Om man kan se att det finns många långtidsfriska på en viss avdelning kan det vara en bra arbetsmiljö just där, förklarar Kjell Söderhäll.
Han tycker sig nu börja skönja ett första litet resultat av det arbete som lagts ner. När sjukfrånvaron för fyra månader i år jämfördes med motsvarande period förra året hade den minskat med en och en halv procentenhet, från över åtta procent till sju.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!