Vissa villaägare i Uppsala stora vinnare
Villaägare i Kåbo och Luthagen är de stora vinnarna i regeringens förslag till ny fastighetsskatt. En dryg tusenlapp mindre i månaden behöver de betala för normaltomten.
Foto:
- De som tjänar mest på reformen är de som har hus i attraktiva områden där mark- och fastighetsvärdena är höga. Sådana finns främst centralt i de större städerna, säger lantmätare Olle Färnkvist vid Lantmäteriet i Gävle.
Stora vinnare
De stora vinnarna i Uppsala bor i Kåbo och Luthagen. Här är det inte ovanligt med fastighetspriser på över sex miljoner kronor. Normaltomten i Kåbo och Luthagen är på ettusen kvadratmeter och har ett taxeringsvärde på 1,8 miljoner kronor. Det gör en årlig fastighetsskatt på arton tusen kronor. Med taket fem tusen ger det sänkt skatt med tretton tusen kronor om året. De som bor i absoluta centrum sänker sin skatt med upp till sju tusen kronor. Norbyborna med tre tusen kronor om året.
- De allra flesta i Uppsala tätort kommer att få en sänkning av skatten med någon tusenlapp, säger Olle Färnkvist.
Inte vinnare
De som i dag inte har så höga markvärden så att de överskrider den nya 5000-kronors gränsen får inga sänkningar alls. Det innebär att många villaägare i Uppsala kommuns landsortsområden som Björklinge, Bälinge eller Funbo får fortsätta betala dagens fastighetsskatt.
- Det blir nog huvudregel för de flesta, säger Olle Färnkvist.
Samtidigt fryses den totala fastighetsskatten för småhus på årets nivåer i väntan på en mer genomgripande reform av hela villaskatten som regeringen har aviserat.
FAKTA
Taxeringsvärdet för fastigheter uppdateras med jämna mellanrum. Målet är att det ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet.
Taxeringsvärdet består av två delar, markvärdet och byggnadsvärdet. För småhus byggda efter 1970 utgör markvärdet i genomsnitt 75 procent av taxeringsvärdet, enligt SCB. För äldre fastigheter sjunker markvärdets andel något.
FÖRTYDLIGANDE
Även villaägare som betalar under 5000 kronor i årlig skatt för sin tomtmark kan sänka den.
Enligt finansdepartementets skatteexpert, Peter Östberg, ska ingen behöva betala mer än två kronor per kvadratmeter eller maximalt 5000 kronor i skatt för sin tomtmark. Det innebär att villaägare med små tomter kan få mycket låg skatt. I till exempel Kåbo i Uppsala där normaltomten är på 1000 kvadratmeter sänks skatten till 2000 kronor om året.
Regeringens förslag att införa ett tak för skatt på tomtmark börjar tillämpas vid 2007 års taxering. Fastighetsskatten för bostadsdelen fryses på 2006 års nivåer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!