Vissa har en jobbig jul
På många arbetsplatser i stan är julafton ingen helig dag. Särskilt inte på Akademiska sjukhuset.
Wilda visar upp årets julkollektion som ges till bebisar som föds på Akademiska sjukhuset på julafton.
Foto: Pernilla Sjöholm
Fast det är inte så jobbigt att arbeta på julafton, enas syrrorna och barnmorskorna på förlossningen om. Jobbigt är däremot ögonblicket då de måste åka hemifrån: att säga hejdå till familjen och vinka till barn som ber mamma att stanna hemma.
- Men när man väl kommit hit är det faktiskt mysigt, säger undersköterskan Viveca Thor.
- Jo, vi känner oss lite som en familj. Vi har ju jobbat ihop i massa år och har himla kul, säger barnmorskan Ingalill Magdegård-Lindh.
Det är inte så många barn som verkar vilja födas den här måndagskvällen i början av december, så vårdlaget sitter tillbakalutade i sina insuttna soffor i fikarummet och käkar lussebullar medan de resonerar kring jularbete.
De har jobbat många julaftnar och har sina traditioner - vi måste ju också få känna att det är jul, som någon uttrycker det. Alla köper en julklapp för runt femtiolappen och så försöker de äta ihop så gott det går på dukade långbord med tända ljus.
- Det brukar faktiskt bli ojuliga saker som räkor, ost och kex och sådant som kan stå framme så att man kan gå och ta sig när man har tid. Även om vi försöker sitta tillsammans så går det ofta inte, säger undersköterskan Cathrine Thorngren.
För tio år sedan bjöd sjukhuset sin personal på jultallrik. Jultallriken är numera nedbantad till julgröt i matsalen. Och i år blir det inte ens någon julklapp från arbetsgivaren, suckar någon.
Vårdlaget börjar först klockan 21 på kvällen, men hinner ändå inte med så mycket julfirande hemma innan dess. Oftast har de nämligen även jobbat hela natten mellan den 23 och 24 december, så en stor del av julafton ägnar de åt att sova.
- Det går inte att tumma på sömnen, man måste vara utvilad på jobbet, säger barnmorskan Ann-Catrin Vegerfors.
Vad tycker egentligen föräldrar om att få barn på julafton?
- Å, de brukar vara så glada och säga att de fått den bästa julklappen, säger undersköterskan Ann Koplik.
Den som kommer till världen på julafton firas med en tomteluva modell mini. Cathrine Thorngren visar en liten luva, och berättar att personalen tillverkar dem själva genom att färga tubgasbindor röda och knyta ihop dem däruppe.
- Vi måste spara landstingets pengar nu. Ledningen skulle väl undra om det stod tomteluvor på inköpslistan, skrattar hon.
Hon låter oss hänga med upp till BB, där nyfödda Wilda får agera fotomodell för tomteluvan.
Föräldrarna Tina Holmqvist och Johan Meläng har lång erfarenhet av just jularbete, visar det sig. De jobbar som väktare och är i tjänst nästan varje julafton. Det här är faktiskt första lediga julen ihop, konstaterar de.
- Det känns kul. Nu när vi har fått henne känns det viktigt att skaffa egna jultraditioner, säger Tina Holmqvist.
Tillbaka nere i fikarummet har barnmorskorna och sköterskorna börjat hugga in på pepparkakorna och får frågan om det inte går att söka ledigt över jul. Försöka kan man ju alltid, blir svaret. Men det är inte helt lätt att få. Vårdlagen har sina rullande scheman och man jobbar lojalt på.
Men barnmorskan Jane de Vos berättar att hon vägrade jobba på julafton när barnen var små för många år sedan.
- De sa att man inte ens fick söka ledigt. Då sa jag att i så fall säger jag upp mig. Så jag fick ledigt - jag antar att de kände att jag menade allvar. Julen ville jag spara för familjen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!