Vissa dubbanvändare kan få dispens
Dubbdäcksförbudet på Kungsgatan i Uppsala upprör både privatpersoner och småföretagare. Men det ska gå att få dispens för de som verkligen behöver. Frågan är hur sträng prövningen blir.
Byggnadsarbetaren Tord Lundgren hoppas att det ska gå bra utan dubbar.
Foto: Rolf Hamilton
- Ska man ut på landet så måste man ha dubb. Senast i morse höll en av våra bilar på att gå av vägen på en isfläck i Knivsta. Får vi inte köra på Kungsgatan så måste vi köra längre sträckor på andra gator i city och då uppnår väl inte förbudet sitt syfte. Vi kan ju inte byta däck hel tiden, säger han.
Tord Lundgren som jobbar för Per Andersson och son Bygg AB tycker förbudet är lite "snurrigt" men tror samtidigt att det fungerar med andra däck om det är det enda som gäller. Så milda som vintrarna blivit tror han inte det behövs så mycket dubb i stan.
Claes Leierdahl på Rangsells AB tycker att förbudet är bra.
- Jag kör dubbat i dag och mycket i stan. Jag tycker vi ska följa miljölagarna och byta ut dubbdäcken om det är bättre för miljön, säger han.
För de som verkligen måste ha dubbdäck kommer det att finnas möjligheter till dispens. Regler för det ska utformas i den lokala trafikföreskrift som gatu- och trafikkontoret vid Uppsala kommun nu ska ta fram. I dagsläget är det inte klart vilka som kan tänkas få dispens förutom polis och utryckningsfordon.
Gatu- och trafiknämndens ordförande Anders Westerlind (FP) tycker att nyttotrafik och boende i kvarteren efter Kungsgatan bör få dispens och taxi som kör mycket på landsbygden. Nämndens vice ordförande moderaten Liv Hahne tycker att taxi generellt ska få dispens.
- Större lastbilar som ska in i stan har dispens redan i dag, säger hon.
Tom Karlsson, chef för gatu- och trafikkontoret, anser dock att kommunen ska vara "restriktiv" med dispenser.
- Det här är helt nytt och oprövat i Uppsala. I Stockholm där dubbförbud införs vid årsskiftet har man varit mycket restriktiv och det är en förutsättning för att förbudet ska ge effekt, säger han.
Någon generell dispens vill han inte utlova för någon.
- Man får söka. Hur vi ska bedöma får vi se. I och med att ett förbud inte kommer att träda i kraft förrän nästa höst så har vi rådrum för det, säger han.
Han tror dock att få egentligen har behov av att köra på just Kungsgatan med dubbdäck. Det går inte att stanna på den sträcka som får förbud så de som ska besöka kvarteren runt om måste parkera på någon gata intill eller i ett p-hus och dit går det att köra ändå.
- Vi förbjuder inte dubbdäck. Folk som bor utanför stan kan åka hit ändå och vi kommer att informera om var de kan köra, säger Tom Karlsson.
Är inte risken att ni flyttar trafiken till andra gator?
- Den risken finns. Men det här är den enda lösning vi har för att få ner halterna av miljöskadliga partiklar i centrum. Vi kombinerar det med en hastighetsbegränsning till 30 kilometer i timmen. Det reducerar utsläppen på de gator där trafiken ökar.
Hur många som kommer att söka dispens kan ingen svara på i dag. De som får avslag kan överklaga till länsrätten.
Fotnot: Dubbdäck förbjuds på Kungsgatan mellan S:t Olofsgatan och Strandbogatan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!