Visionär teknik för Uppsala

En väderskyddad cykelled från Gunsta till Uppsala är en av de idéer som ingenjörer i Uppsala på torsdagen lämnade till politiker och andra medborgare att begrunda.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-09-30 10:00

Passaden är arbetsnamnet på den tio kilometer långa cykelleden, och med solceller på taket producerar den tillräckligt med energi inte bara för att driva fläktar som ska ge medvind åt cyklisterna, utan också ett överskott.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer ligger bakom kampanjen Idélandet Sverige som med hjälp av medlemmar i städer runt om i landet ska ta fram innovativa idéer som kan lyfta respektive region. Uppsala är den nionde staden som besöks, och fler kommer att följa.

– Ingenjörer har många gånger idéer om hur viktiga framtidsfrågor kan lösas. Vi bjöd in våra medlemmar i Uppsaladistriktet att delta i projektet, och 16 ingenjörer kom till arbetsgruppen som hade två dagar på sig att arbeta fram kreativa förslag, berättar projektledaren Simon Lefvert.

Uppsala kommun ville ha förslag på hur den planerade stadsdelen Södra Gunsta skulle kunna generera mera energi än den förbrukar, och också på hur uppvärmning av konstgräsplaner ska kunna ske på ett energieffektivt sätt. Ett tredje problem som de 16 ingenjörerna fick att fundera på var hur man med teknik skulle kunna underlätta övergången till pensionärsliv.

– Konstgräsplanerna utgick, men för Södra Gunsta kom två förslag, det ena är Passaden, det andra en robot som möjliggör vertikal odling. Pensionärslivet kan förenklas med vad innovatörerna kallar ett pensionärskörkort, säger Simon Lefvert.

Pensionärskörkortet beskrivs som en digital plattform som ger samhällsinformation men som också kan utvärdera och föreslå aktiviteter utifrån mental, social och fysisk status.

Till presentationen av idéerna bjöds 120 politiker och andra beslutsfattare in, och i en panel satt också miljödebattören Pär Holmgren, Anna Rutgersson, professor i meteorologi, Eva Sterte, vd för Sportfastigheter och Mohamad Hassan (L) redo att diskutera förslagen.

Magnus Rahm, teknisk chef på Hexicon AB och civilingenjör inriktad på energisystem, var en av dem som tog fram slutversionen av Passaden.

– Förutsättningen för projektet var att idén skulle vara ny. Om det är realistiskt att bygga en väderskyddad cykelled hela vägen från Gunsta är en annan sak. Idén kan ju modifieras. För gatukontoret skulle det i varje fall vara skönt att slippa såväl ploga som sanda och sopa upp sanden, säger Magnus Rahm, och tillägger om projektet:

– Det var lärorikt att i diskussionerna med kolleger få en högre medvetenhet om hur ofta vi tänker i gamla banor.

Sveriges ingenjörer

Fackförbundet har cirka 144 000 medlemmar, varav 25 procent är kvinnor.

Förbundet organiserar högskoleutbildade ingenjörer och är ett av Saco:s 22 medlemsförbund.

Idélandet Sverige är förbundets satsning för att visa att ingenjörer med tekniskt kunnande och kreativ förmåga kan ge bidra till utveckling och tillväxt.

Under två år kommer 15 platser att dit ingenjörer bjuds in att delta i workshops för att ta fram nya idéer som kan lösa problem i respektive region.

Kampanjen avslutas i Almedalen 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om