Virustest kan förhindra kvinnocancer

Om det sedvanliga cellprovet vid den gynekologiska hälsokontrollen kombineras med ett test för att upptäcka infektion av vårtviruset HPV ökar chansen att upptäcka och behandla bort förstadier till cancer i livmoderhalsen, visar en ny svensk studie.

Uppsala2007-10-17 23:00
Studien publiceras i det nya numret av den ledande medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.
- Om virustestet användes rutinmässigt som komplement till cellprovet skulle förmodligen såväl förekomsten av livmoderhalscancer som dödligheten i sjukdomen kunna sänkas ytterligare, säger docent Anders Strand vid Akademiska sjukhusets venereologklinik.
Han är lokalt ansvarig för studien, som omfattar drygt 12 500 kvinnor i åldrarna 32 till 38 år i Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå och Uppsala.
I samband med den gynekologiska hälsokontrollen fick hälften av kvinnorna utöver undersökning med sedvanligt cellprov också testat om provet innehöll HPV-virus. Viruset orsakar mer än 95 procent av alla fall av livmoderhalscancer.
- Med virustestet är det möjligt att upptäcka om kvinnan är infekterad av någon av de potentiellt farliga typerna av HPV även om inga onormala cellförändringar kan ses i mikroskopet, säger Anders Strand.

Alla upptäckta svårare synliga cellförändringar behandlades bort, oavsett om kvinnorna enbart undersökts med cellprov eller om de också virustestats.
I den senare gruppen erbjöds de som hade HPV-virus i provet, men inga synliga cellförändringar, ett nytt virustest inom ett år. Om infektionen då ännu inte läkt ut gjordes ytterligare noggrannare undersökningar för att upptäcka sjukliga förändringar i livmoderhalsen.
Efter att kvinnorna följts under drygt fyra år står det klart att "dubbeltestningen" verkligen leder till att fler abnorma cellförändringar upptäcks och kan opereras bort än när enbart ett cellprov undersöks.
I gruppen som dubbeltestades hittades efter den första kontrollen drygt 50 procent fler fall av cellförändringar än i gruppen där enbart ett cellprov undersökts i mikroskopet.
När den gynekologiska hälsokontrollen upprepades tre år senare var däremot förhållandet det motsatta, med drygt 40 procent färre fall av abnorma cellförändringar i den dubbeltestade gruppen. Detta gällde även för de mest långtgångna cellförändringarna och fem av sex fall av regelrätt cancer.
- Det kan bara förklaras av att fler fall av cellförändringar tidigare behandlats bort i gruppen som också HPV-testades och därmed inte utvecklats vidare till mer långtgångna cellförändringar och cancer, säger Anders Strand.

Det enda cancerfallet bland kvinnorna som dubbeltestats inträffade i själva verket hos en kvinna som tre år tidigare avböjt att komma till förnyad provtagning efter att HPV-virus upptäckts i hennes prov.
En nackdel med HPV-testning är dock att den i en del fall leder till "onödiga" uppföljningar och provtagningar av kvinnor vars HPV-infektion efter en tid ändå skulle ha läkt ut och försvunnit av sig själv.
- Innan dubbeltestning eller enbar virustestning införs som rutin vid den gynekologiska hälsokontrollen bör vi helst ha utvecklat bättre metoder att hantera hur vi följer upp kvinnor som visar sig vara infekterade av HPV, säger Anders Strand.
FAKTA:
I världsskala är livmoderhalscancer en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor. Årligen insjuknar mer än 400 000 kvinnor i världen i denna cancerform. I Sverige insjuknar årligen drygt 450 kvinnor i livmoderhalscancer och drygt 150 dör i sjukdomen. Flerdubbelt så många behandlas för förstadier till cancer i livmoderhalsens slemhinna.
Sedan den gynekologiska hälsokontrollen infördes har både antalet fall av livmoderhalscancer och dödligheten i sjukdomen sjunkit kraftigt.
Vaccination av flickor med vaccin mot HPV väntas under de kommande årtiondena ytterligare drastiskt sänka antalet fall av livmoderhalscancer. I Sverige ingår HPV-vaccin för flickor i åldern 13-17 år sedan en tid i högkostnadsskyddet, men ännu inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och ungdomar. Eftersom HPV smittar genom samlag måste vaccinationen göras innan flickorna gjort sin sexualdebut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!