Virustest ger färre falsktest

Från 50-årsåldern är ett virustest av ett prov från slidan överlägset ett sedvanligt cellprov för att upptäcka vilka kvinnor som kan ha förstadier till livmoderhalscancer. Virus­testet ökar chansen att upptäcka sådana förstadier och ger samtidigt färre falsklarm.

Uppsala2009-12-17 07:00
Det framgår av en studie i Uppsala län, som nyligen publicerats i facktidskriften British Journal of Cancer.
- De flesta fall av livmoderhalscancer inträffar bland kvinnor efter klimakteriet. Med virustestning i stället för cellprov i dessa åldersgrupper bör ytterligare ett stort antal fall av denna cancerform kunna förhindras, säger professor Erik Wilander, över­läkare vid cytologiska laboratoriet vid Akademiska sjukhuset.

I studien analyserades prover från slidan från drygt 1 100 kvinnor och nära sju procent av proverna visade sig innehålla någon av de varianter av HPV-virus som orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer.
Dessa kvinnor kallades till en noggrann undersökning för att göra ett förnyat virustest, lämna ett cellprov från livmoderhalsen och vävnadsprov från livmodertappen. Det är med hjälp av vävnadsprov som en helt säker diagnos kan ställas.
22 av vävnadsproverna visade att kvinnorna hade något förstadium till livmoderhalscancer.
- Hos dessa kvinnor med förstadier till livmoderhalscancer såg dock cellproverna i närmare hälften av fallen helt normala ut och bara fyra av dem påvisade att kvinnan hade ett regelrätt förstadium till livmoderhalscancer, som måste tas bort, säger Erik Wilander.

Omvänt visade flera cellprover misstänkta förändringar, som vid den mer noggranna analysen av vävnadsprovet visade sig vara helt ofarliga.
Infektioner orsakade av farliga varianter av HPV-virus är vanligare hos yngre än hos äldre kvinnor, men läker i de flesta fallen ut av sig själva. Om vävnadsprover från livmodertappen skulle tas från alla yngre kvinnor med HPV-infektion skulle de därför i de allra flesta fallen visa sig vara helt normala.
- Om HPV-virus påvisas i prover från en kvinna i 50-årsåldern har hon däremot förmodligen haft en kronisk HPV-infektion under lång tid, vilket kraftigt ökat risken för att den ska ha givit upphov farliga cellförändringar, säger Erik Wilander.

Den nya studien gjordes bland kvinnor som under minst sex år inte kommit till den gynekologiska hälsokontrollen för cellprovtagning och som alternativ till detta erbjöds att själva i hemmet ta ett prov från slidan och skicka in det för HPV-analys.
- Men även för kvinnor som kommer till den gynekologiska hälsokontrollen verkar HPV-testning att vara ett bättre alternativ än cellprovtagning, åtminstone för kvinnor som fyllt 50, säger Erik Wilander.

Det finns studier som pekar på att ungefär 100 av de sammanlagt cirka 450 fall av livmoderhalscancer som årligen upptäcks i Sverige inträffar bland kvinnor som regelbundet lämnat cellprover vid den gynekologiska hälsokontrollen.
- De allra flesta av dessa 100 fall skulle förmodligen ha upptäckts i ett tidigt lättbehandlat skede, innan de hunnit utveckla regelrätt cancer, om de i stället lämnat prov för HPV-testning vid gynhälsokontrollen, säger Erik Wilander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om