– Allt talar för att denna förändring leder till att vi upptäcker fler fall av förstadier till livmoderhalscancer. I slutänden kan detta bidra till att betydligt fler liv än tidigare kan räddas, säger professor Matts Olovsson vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.
Ända sedan den gynekologiska hälsokontrollen infördes för mer än 40 år sedan har det varit rutin att kvinnorna lämnar ett cellprov från livmodertappen, som sedan undersöks i mikroskop. Om cellerna ser onormala ut får kvinnan lämna ett vävnadsprov, med vars hjälp en säker diagnos kan ställas.
– Dessvärre visar både våra egna och flera andra studier att cellprovet missar ett stort antal fall av förstadier till livmoderhalscancer. Det gör att många kvinnor invaggas i en falsk trygghet när de får veta att cellprovet var normalt. Cellprovet ger också många falsklarm, som skapar onödig oro, säger Matts Olovsson.
När den gynekologiska hälsokontrollen genomfördes var det ännu inte känt att nästan alla fall av livmoderhalscancer orsakas av infektioner med vissa så kallade hpv-virus. Numera finns dock effektiva och tillförlitliga test för att upptäcka dessa cancerframkallande virus i prov från slidan.
– Hpv-infektioner läker visserligen ofta ut av sig själva, i synnerhet bland yngre, men rätt använt är virustestet ändå betydligt mer tillförlitligt än ett cellprov för att fånga in kvinnor med förstadier till livmoderhalscancer, säger Matts Olovsson.
Enligt den modell för virustestning som nu införs i den gynekologiska hälsokontrollen räcker inte ett enda prov som påvisar farliga hpv-virus för att gå vidare med att också undersöka ett vävnadsprov.
– Men om ett nytt prov efter tre månader fortfarande innehåller hpv-virus kommer kvinnan att kallas till att lämna ett vävnadsprov. Vi beräknar att cirka hälften av dessa prover kommer att visa att hon har ett förstadium till livmoderhalscancer som måste opereras bort, säger Matts Olovsson.
Matts Olovsson är medlem av den särskilda styrgrupp som finns för den gynekologiska hälsokontrollen i Uppsala län. Redan för drygt ett år sedan beslutade gruppen att sluta ta cellprover på kvinnor över 50 år och i stället erbjuda dem hpv-testet.
– Genomförandet har fördröjts av vissa oklarheter kring hur vårdcentralerna och mottagningarna ska ersättas som tar proverna till virustesterna ska ersättas ekonomiskt, men dessa frågor är nu lösta, säger Matts Olovsson.