"Viruset här för att stanna"

På måndagen meddelade världshälsoorganisationen WHO att smittspridningen av zikaviruset nu klassas som ett internationellt nödläge. Ett tydligt exempel på urbaniseringens konsekvenser, menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Foto:

Uppsala2016-02-03 08:05

Det plötsliga utbrottet av zikaviruset i Sydamerika har fått WHO att agera som nu anser att det krävs en internationellt samordnad insats för att få bukt med infektionen. Zikaviruset sprids av aedesmyggan och i vissa fall kan det leda till feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i upp till en vecka. Men de flesta av de infekterade uppvisar inte några symptom alls.

– Det som har fått WHO att agera är att så många fall av mikrocefali upptäckts hos nyfödda barn. Mikrocefali, som direkt översatt betyder "liten hjärna", innebär att hjärnans utveckling hos barnen stannar av och de får små huvuden. Det leder i sin tur till utvecklingsstörning, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Zikaviruset isolerades första gången 1947 i Uganda och mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien. Orsaken till att viruset nu fått en sådan explosionsartad spridning beror på att det flyttat till Sydamerika där befolkningen inte har arbetat upp någon immunitet.

– Det har fått sin spridning på grund av att människan rest mellan kontinenter samt exporterat och importerat varor och livsmedel. Bildäck är centrala i spridningen av just zikaviruset eftersom de förvaras i stora upplag i anslutning till städer med stor befolkning. I bildäcken bildas det vattensamlingar som sedan når en perfekt temperatur för myggans ägg. Det blir en sorts drivkammare för mygg, säger Björn Olsen.

Går dessa virusspridningar att förhindra?

– Det är vid sådana här tillfällen vi får betala urbaniseringens pris. Det kommer ständigt nya virusutbrott i takt med att vi flyttar in till städerna och det är människan som bär ansvaret, säger Björn Olsen.

Behöver vi vara oroliga?

– De flesta blir inte särskilt sjuka och de som blir infekterade blir immuna. För gravida kvinnor kan det dock vara farligt eftersom det kan komma att påverka deras barn. Men hur som helst är viruset här för att stanna, utbrotten kommer att minska men fortfarande skvalpa i bakgrunden, säger Björn Olsen.

Är oron överdriven?

– Nej, det påminner oss om att vi måste tänka på konsekvenserna av att jordens befolkning hela tiden ökar. Vi måste hålla guarden uppe, men jag skulle inte kalla det för ett internationellt nödläge. Möjligen ett nationellt nödläge, säger Björn Olsen.

Myggan som sprider viruset finns inte i Sverige och beter sig annorlunda än dess svenska släkting. Myggan är som mest aktiv på dagen och bästa skyddsåtgärden för resenärer i riskområden är myggmedel. I dagsläget finns nämligen inget vaccin mot zikaviruset.

– Men jag tror att man kommer driva på arbetet med att hitta ett vaccin i samband med detta. Men för en svensk ser jag väldigt få anledningar till att vaccinera sig om man nu inte planerar att bli gravid under tiden man vistas i något av länderna där myggan finns, säger Björn Olsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om