Virus gör bakterier mer aggressiva

Inflammation i tarmen hjälper en sorts virus som infekterar bakterier att spridas till nya bakteriestammar. Samtidigt gör viruset bakterierna mer aggressiva.

Mikael Sellin

Mikael Sellin

Foto:

Uppsala2017-03-16 20:00

Det visar forskare vid bland annat forskningsinstitutet ETH i Zürich och Uppsala universitet i en studie som publiceras i veckans nummer av den ledande vetenskapstidskriften Science.

– Vi har studerat salmonellabakterier hos möss i ett forskningslaboratorium, men sannolikt gäller samma mekanismer för spridning av sjukdomsalstrande förmåga även för andra bakterier och hos andra djur, inklusive människor, säger forskaren Mikael Sellin vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, Uppsala universitet.

Det är känt att virus som infekterar bakterier, så kallad bakteriofager, kan innehålla genetiskt material som gör bakterier mer aggressiva eller ökar deras motståndskraft mot antibiotika. Litet har dock varit känt om vilka faktorer som gynnar respektive motverkar att bakteriofager överför sådant genetiskt material.

I studien infekterade forskarna möss med olika stammar av salmonellabakterier, däribland en särskild aggressiv stam som innehåller en bakteriofag som kan infektera just sådana tarmbakterier..

Som en följd av immunförsvarets försök att mota infektionen utvecklade mössen en kraftig inflammation i tarmslemhinnan, varpå de aggressiva salmonellabakterierna började att tillverka och släppa ut enorma mängder bakteriofager, som i sin tur infekterade andra salmonellastammar och gjorde dem mer aggressiva.

Behandling med ett för studien specialgjort drickbart salmonellavaccin före tillförseln av salmonellabakterier ledde till att såväl inflammationen i tarmslemhinnan som de aggressiva bakteriernas förmåga att producera och sprida bakteriofager blockerades.

– Tarminflammation var en nödvändig förutsättning för att produktionen av bakteriofager och överföring av genetiskt material mellan bakterierna skulle kunna ske, säger Mikael Sellin.

Forskarna misstänker att denna nyupptäckta mekanism har spelat och spelar en viktig roll för utvecklingen av nya bakteriestammar och i förlängningen till och med för uppkomsten av nya sjukdomsframkallande bakteriearter.

– Eftersom inflammationen i slemhinnan uteblev hos de vaccinerade djuren talar mycket för att en strategi för att motverka denna evolution av nya bakteriestammar och -arter är att utveckla och i ökad utsträckning använda vacciner i stället för antibiotika mot bakteriella infektioner, säger Mikael Sellin.

Kan både döda och förändra

Bakteriofager är virus som infekterar bakterier.

Oftast leder en bakteriofaginfektion till att bakterien löses upp och dör. Ett spår i forskningen kring alternativ till antibiotika är att använda den typen av bakteriofager för att avdöda sjukdomsframkallande bakterier.

Det finns också bakteriofager som inte löser upp de infekterade bakterierna, utan förökar sig tillsammans med bakterien efter att ha införlivats i dess DNA.

Det är genetiskt material från den sortens bakteriofager som kan förändra bakteriers egenskaper, till exempel genom att göra dem mer aggressiva eller motståndskraftiga mot vissa antibiotika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!