Enligt branschorganisationen Svensk Cykling rapporterar flera butikskedjor om 70 procentiga ökningar i försäljningen av dubbdäck jämfört med förra året, något ordförande Klas Elm är nöjd över:
– Fler och fler måste helt enkelt lämna bilen hemma, både av miljö- och hälsoskäl. Det är inga problem att cykla året om, oavsett väder. De två senaste vintrarna var visserligen extrema, men de har också lärt kommunerna mycket vad gäller beredskap att ta hand om snön.
På Akademiska sjukhuset har man nyligen dragit igång en satsning för att minska bilåkandet fram och tillbaka till jobbet. Förra måndagen startade projektet Hälso- & Miljöresan, som ska få de anställda att ta cykeln året om.
– Vi börjar nu på vintern för att öka incitamenten att komma igång med vintercyklandet. Många är tveksamma till just det, men vi märker att det blivit en snackis. Över 1 000 personer har redan anmält sig och många är igång, berättar projektledaren Catarina Grimberg.
– Det är en tävling där lag om fyra-sju personer fram till maj ska få ihop 560 kilometer till fots eller cykel till och från arbetet. Många måste ju ändå åka bil, men dem uppmuntrar att vi parkera en bit bort och sedan gå eller cykla den sista biten. Förhoppningen är att genom positivt grupptryck få alla att dra sitt strå till stacken, säger hon.
Klas Elm på Svensk Cykling framhåller att kommunerna fortfarande har en del att göra i fråga om infrastruktur, men att cyklister nu har en tydlig plats på den politiska agendan.
För att få fler att cykla vintertid måste också människors sätt att tänka förändras, anser Klas Elm:
– Hos de flesta är det en mental spärr snarare än fysiska hinder som står i vägen för att ta cykeln på vintern. Om du tvekar, välj en trevlig dag att börja på och ta det vidare från det. Alla goda argument för att cykla som används på sommaren – motion, frisk luft, miljövänlighet – gäller även övriga delar av året, säger han.
Men är det verkligen bra med cyklister ute i den värsta vintertrafiken?
– Ja, jag ser inga problem alls med det. Om man betraktar cyklister som ett hinder för biltrafiken tänker man helt fel. I Uppsala upplever jag också att bilister har god beredskap för att många cyklar och anpassar sitt beteende därefter.