Vinterkräksjuka härjar mitt i sommaren
Vinterkräksjukan på Akademiska sjukhuset lever vidare. Sedan i början av veckan har ytterligare ett par patienter drabbats och avdelningen är fortfarande stängd. Inga patienter får lämna avdelningen och ingen skrivas in.
Hur vill du beskriva läget just nu, hygienläkare Birgitta Lytsy?
-Väldigt många av patienterna på avdelningen väntar på att få åka hem, men de måste ligga kvar på avdelning 30 C. Vi vet inte om de är smittade, eftersom patienter och personal fortfarande blir sjuka. Det måste gå 72 timmar sedan den sista personen insjuknade innan vi kan öppna avdelningen.
Vad gör ni för att bli av med viruset?
-Vi är extremt noga med handhygienen och byter kläder varje dag. Vi städar och torkar, har rensat ut allt i kylskåpet och diskar inom avdelningen. Personalen äter inte från gemensam mat på sina raster, till exempel en ost, utan har med sig en plastad smörgås eller egen mat. Det här viruset lever nämligen kvar länge på föremål och i mat. I kylskåp kan det leva ett par veckor och i frysen ett år.
-Personalen arbetar enbart på den här avdelningen och rör sig inte inom övriga sjukhuset. Anhöriga får hälsa på patienterna, men vi informerar dem hur viktigt det är att de tvättar händerna.
Hur kan smittan ha uppstått?
-Viruset är extremt smittsamt. Om någon varit på toaletten, sedan tänder en lampa och någon annan släcker den kan den personen smittas.
Vinterkräksjuka på sommaren, hur är det möjligt?
-Vi får sluta kalla detta virus för vinterkräksjuka, för det kan uppträda när som helst under året och där många människor lever under samma tak. Inom sjukhusen måste vi tänka om. Vi måste bygga in risken för stora epidemier i vårt system och vår planering för att klara dem bättre. Vi måste ha tillgång till extra personal och många fler enkelrum.
Personalen har också blivit sjuk, vad har det inneburit?
-Det har varit ett elände, för styrkan är ju begränsad under sommaren. Vi har blivit tvungna att kalla in semesterledig personal.
Hur lång tid tar det innan faran är över på avdelning 30 C?
-Det går inte att säga. Men man brukar tala om att viruset brinner ner efter en tid.
Avdelning 30 C är en invärtesmedicinsk avdelning för patienter som lider av till exempel hjärtsvikt och diabetes. Många av dem är äldre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!