Vinterkräksjuka bakom matförgiftning
Det är med största sannolikhet så kallat vinterkräkvirus, Norovirus, som orsakat matförgiftningen som drabbat kunder hos Hambergs fisk i Uppsala.
- Det stämmer ganska bra med det mönster vi sett med inkubationstider och att det smittar vidare. Än vet vi inte mer. Men antingen har personen blivit smittad av en annan persons smitta, eller också har de blivit smittade av ett livsmedel. Förmodligen får vi aldrig möjlighet att utreda hur viruset spridits, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.
40 smittade
Ännu går det inte att säga vilket livsmedel som eventuellt skulle kunnat ha orsakat smittan eftersom en person som insjuknat har ätit en måltid där örter inte finns med. Miljökontoret har ännu inte fått analyssvaren på livsmedelsprover som tagits.
Totalt har ett 40-tal personer insjuknat. Merparten efter att ha ätit buffématen från Hambergs, och de andra har sekundärsmittats.
Miljökontorets råd är den som drabbats av matförgiftning ska vara försiktig när man lagar mat åt känsliga personer, och extra noga med hygienen. Har man insjuknat kan man smitta ett par dygn efter att man är symtomfri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!